Рідна Земля має стати гордістю українського народу

4x6-1

Олена Дума, голова ВП «Рідна Земля»

Все, що наразі відбувається в аграрному секторі, створює загрозу соціальній стабільності і громадянському миру, національній безпеці України та її суверенітету.

Вічні негаразди українського селянства — в його повній залежності від землі.

Прикладів безліч. Нещодавно кількадесят фермерів Дніпропетровщини пікетували Міністерство юстиції. Причиною став скандал навколо фермерського господарства «Дар» (с. Попасне, Новомосковський район). Близько сотні озброєних чоловіків приїхали в село і заходилися забирати у фермерів землю. Показували якісь сумнівні документи. Фермери відбивалися, двох селян поранили.

А цей приклад корумпованої діяльності звільненого Голови Держгеокадастру та його територіальних органів — типовий для всіх регіонів України. Звернення жителів смт Стара Ушиця та с. Гораївка (Кам’янець-Подільський район, Хмельниччина) щодо отримання інформації про можливість розпаювання земель колишнього радгоспу. Згодом серед селян поширилися чутки про банкрутство та ліквідацію державного підприємства «Староушицьке», яке стало правонаступником радгоспу. Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області на цій території надало невідомим громадянам більще 300 дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства.

image

Це при тому, що ця територія досі перебуває у державній власності. Крім того, наразі землі колишнього радгоспу використовуються за договором оренди, і до селищної ради не надходило повідомлення про його розірвання.

Тобто, не лише в людей намагаються забрати можливість отримати паї, за які вони борються довгі роки, а й бюджет Старої Ушиці не отримає 1,6 млн грн. Селяни вимушені прбиватися ганебними владними коридорами зі своїми скаргами, з підписами близько 400 осіб.

У результаті, офіційні документи МВС підтверджують, що службові особи ГУ Держгеокадастру в Хмельницькій області, зловживаючи службовим становищем, внесли недостовірні відомості до офіційних документів щодо перебування земельних ділянок площею 1 942 га у власності чи користуванні, а також видали накази про надання дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення ділянок у приватну власність для ведення особистого селянського господарства. Та чи притягнуто посадових осіб до відповідальності і чи вирішене болюче земельне питання — наразі вгадувати не потрібно.

photo5438535277120432251

Пам’ятний знак на честь Марка Паславського на Аскольдовій могилі в Києві

Ще один відомий приклад — кримінальна справа навколо аграрного підприємства «Русава-К» у Кагарлику (Київщина), яке заснував діаспорянин зі США Марко Паславський. На балансі його фірми було кількасот машин, елеваторне господарство і, звісно, права оренди на землю. На початку війни Марко пішов добровольцем і загинув під Іловайськом, похований на Аскольдовій могилі в Києві. І тут раптом виявилося, що незадовго перед смертю він продав агрофірму якомусь громадянину… Росії…

Кілька народних депутатів і побратимів Марка з батальйону «Донбас» намагаються довести фіктивність підписів Пославского на документах відчуження. Стрілянина, бійки, викрадення керівних осіб підприємства, суди навколо фірми «Русава-К» тривають.

Типова рейдерська схема –  Державний реєстратор нібито правочинно змінює власника підприємства чи земельного паю: новим господарем стає бомж (або його паспорт). Далі — у цього бомжа власність перекуповує хтось третій, четвертий, п’ятий. Утворюється ланцюжок, який складно розплутати. Ну, а потім за підтримки озброєних «тітушок» на підприємство заходить «доброчесний» новий власник, а насправді — рейдер. Прокуратура і поліція, зазвичай, жують попкорн і дивляться збоку.

Хтось вважає, що вони отримують за це хабарі. Інші впевнені, що розібратися у кожній конкретній земельній проблемі у влади просто немає ресурсів – інтелектуальних, юридичних і силових.

image(1)

«Битви за врожай» стають дійсно битвами. Фермер щось посіяв, воно виросло — а збирати врожай приїжджають комбайни від іншої агрофірми, посилаючись, знову ж таки, на сумнівні юридичні підстави.

Навіть заступник міністра юстиціі Олена Сукманова, як посадова особа, відповідальна з питань реєстраціі, офіційно підтверджує: завжди знайдуться реєстратори-«безпрєдєльщики», які за гроші, незважаючи на будь-який закон, зареєструють все, що хочеш.

Народ сподівався, що після Революції Гідності рейдерські атаки, так характерні попередній злочинній владі, як мінімум зменшаться. Але, в сьогоденні Президент України Петро Порошенко вважає боротьбу з корупцією в Україні пріоритетом своєї президентської політики. І про досягнення в боротьбі з корупцією розказав на панельній дискусії Всесвітнього економічного форуму в Давосі (26 січня 2018 рік). Зауважив також про успішність цієі боротьби з «гідрою» не у зв’язку з візовою лібералізацією та не у зв’язку з траншем МВФ, а тому, що боротьба з корупцією — пріоритет президентської політики. А незалежні антикорупційні органи — НАБУ, САП — лише у промові — ефективно працюють разом з іншими інституціями і вже демонструють перші досягнення!!!

Такими досягненнями бачимо, що за останній квартал 2017 року в Украіні зафіксовано більше 7 тисяч рейдерських захоплень. При цьому Мін’юст офіційно звітує про початок роботи антирейдерських штабів та задоволення аж 604 скарг! Всім іншим відмовлено за формальними ознаками. І вже нікого в Україні не дивує, що переважна більшість українців (80%) вважає боротьбу з корупцією в країні неуспішною, причому 46% – повністю провальною.

Мало не щодня державні реєстратори й нотаріуси підробляють реєстраційні документи договорів оренди та майнових прав на землеволодіння — на користь рейдерів-захопників. «Сірі схеми», «мертві душі», подвійні договори-«близнюки», тітушки з кастетами і рушницями… І часто не можна знайти кінців, хто правий, а хто ні. Це нині – звична практика, а як їй протидіяти?

Рейдерство підживлюється слабкістю нашої юридичної системи, поліції, судів. Окрім цього, ці структури не мають бажання займатися сільськими розборками, де на керівних посадах різних органів — куми-брати-свати.

photo5981186759834315239

Федерація Профспілок України «Профспілковий наступ» та ВП «Рідна земля» 11 жовтня 2017 року вийшла на мітинг на захист прав громадян України на землю (http://interfax.com.ua/news/land/457124.html)

Але що у цій базі є найслабшою ланкою, а мало би бути найсильнішою? Права на землю! Конституція їх декларує, Земельний кодекс — прописує. Однак якийсь державний реєстратор вирішує долю українськоі землі, наприклад, неправомірно знімаючи заборону на перереєстрацію, посилаючись на неіснуюче рішення суду.

І чи є в той час, коли звучить у Давосі промова президента про успішність боротьби з корупцією, хоч одна посадова особа, яку притягнули до відповідальності?

Відповідь проста — безліч відкритих кримінальних проваджень, які з часом «кануть в лєту», остаточно формуючи імідж держави на останніх сходинках рейтингу боротьби з корупцією. Та єдине покарання — відключення найбільш злісних порушників від реєстру.

Величезний корупційний монстр у нашій країні поглинає кошти макрофінансовоі валютноі допомоги на створення неіснуючих систем Блокчейну, зовсім недосконалоі системи ДЗК і з нетерпінням очікує на нові транші МВФ.

Та чи не варто спочатку виконати перед народом України задекларовані обов’язки? Чи не учасниками Коаліції депутатських фракцій, яка формувала Уряд, затверджено політичну відповідальність щодо завершення ще до 1 січня 2016 року інвентаризації та розмежування земель сільськогосподарського призначення державної, комунальної та приватноі власності!?  А як щодо обов’язкового проведення у 2015 році загальнонаціональної нормативної грошової оцінки?

Чи не викликають сумніви в успішності реалізації Урядом та профільним міністерством підтримки фермерських господарств, малих та середніх сільськогосподарських товаровиробників!? При цьому всі розуміють, що ключові слова — малих та середніх.

27658362_188992051701867_37075132_n

15 грудня 2017 року «Антикорупційний план» для України підписали Рух “Справедливість» та Федерація Профспілок України “Профспілковий наступ” (http://www.spravedlyvist.com.ua/news/9629)

Тому наші завдання :

  • унеможливити масштабні корупційні схеми по формуванню фіктивних ринків землі та фіктивної бази, яка слугує заставою для макрофінансових валютних запозичень;
  • розробити механізми повернення коштів до держбюджету, які Україна вже втратила за надання та вчинення незаконних реєстраційних дій у земельній сфері;
  • здійснити аналіз переходу земельних ресурсів на користь іноземних осіб та латифундистів-резидентів;
  • створити механізми повернення у власність держави тих земельних ділянок, ландшафтів та природно-заповідних територій, які незаконно передані у власність латифундистам та аграрно-земельним монополістам за сприяння вищих посадових осіб держави.

Саме так, справедливим шляхом, ми зможемо зберегти нашу рідну Землю для наших майбутніх поколінь. Заради справедливості та повернення довіри народу розроблено Антикорупційний план для України (https://www.facebook.com/SpravedlyvistUA/videos/1603054343089146/).

Реалізуємо його разом!