Не милості, а справедливості вимагає у судах «Надія»

Активісти Громадсько-політичного руху В. Наливайченка «Справедливість» стали пліч-о-пліч із підопічними Благодійно Християнського Центру «Надія» — інвалідами та людьми, які опинилися на межі виживання. Разом пікетували Апеляційний суд, вимагаючи ухвали справедливого рішення по справі, що тягнеться вже більше 5 років. Просили перенести їхню справу на розгляд іншого суду, бо у чесність та необ’єктивність Києво-Святошинського районного люди не вірять.

image

Ще 1996 року закордоні інвестори допомогли викупити дитячий табір «Родина» з територією 4,3 гектарів, яку віддали в оренду Боярській міській раді (Київщина). Цей Договір Боярська міська рада розірвала в односторонньому порядку, частину земель передали у власність іншим людям, а до безхатченків та їхнього майбутнього нікому немає діла.

image

Із залученням інвестиційних коштів на цій території планували побудувати новий Центр реінтеграції для безпритульних. Зі слів керівника Центру Людмили Мішаної, зараз у «Надії» живуть 15 інвалідів, які не мають домівки. Майже у всіх відсутні документи. Їм не встановлена інвалідність, тож оформити соціальну допомогу вони не можуть. Центр тут теж допомогти не може, адже функціонує лише завдяки благодійникам. Органи місцевого самоврядування не зважають на нелюдські умови проживання та митарства жебраків. А люди, яким немає куди йти, бояться, що Центр закриють. І тоді, кажуть, дорога лише одна — на вулицю. До речі, вони вже пережили підпал Центру і ледь залишились живими. Тож у людей є всі підстави вважати, що хтось облюбував цей шмат землі, і «Надія» просто заважає черговій будівлі, яку тут можна звести.

image

Не дочекавшись реальних дій від владних органів, керівники та мешканці «Надії» у грудні минулого року за допомогою звернулися до ГО «Антикорупційний рух В. Наливайченка» із зверненням про допомогу. Побачивши, що тут їх готові підтримати, вирішили: за Центр та свої права будуть боротися до останнього. Юристи допомогли фахово скласти судові заяви, почалася боротьба за справедливість.

Питання доставки інвалідів у залу Апеляційного суду взяли на себе активісти, забезпечили транспортом. Інваліди на милицях, ледь переставляючи ноги по крутих сходах, які не пристосовані для них, все ж піднялися в залу Апеляційного суду. Була мить, коли у суддів у очах з’явилося співчуття. Приголомшливим викликом для них стала відповідь представника Центру «Надія» Валерія Суніна: на питання: «В якому суді ви хочете, щоб надалі розглядалась ваша справа?», він відповів: «У СПРАВЕДЛИВОМУ!!!» Це — вирок суддям та правителям, кажуть учасники цього процесу.

image

Юристи та активісти Громадсько-політичного руху В. Наливайченка «Справедливість» в Київській області й надалі надаватимуть цим людям правову допомогу, адже більше захисту їм чекати нема від кого. «Не милості, а Справедливості вимагаємо для тих, хто опинився на межі виживання! Хто сьогодні захоче стати на захист безхатченків, людей, які окрім хвороб та немощів не мають нічого за душею? На жаль, вони нікому не потрібні. У першу чергу — рідним, близьким, а вже потім державі, правителям. Всі відвертаються від них, ховаючи очі, пишуть відписки та подумки прикидають скільки їм залишилось жити… А вони потребують зовсім малого — дах над головою, шматок хліба та людське співчуття. Їм потрібно десь дожити віку, бо життя — це випробування не тільки для них, а й для нас з вами», — говорить активістка Руху «Справедливість» Алла Збанацька.

Апеляційний суд позов Центру «Надія» не задовільнив, тому 8 вересня цього року справу слухатимуть все ж у Києво-Святошинському районному суді. Однак, заручившись підтримкою активістів Руху Наливайченка «Справедливість» підопічні та керівництво Центру «Надія» готові боротися за своє гідне життя.
Відео тут: