Україна має рішуче підтримати Австралію у питанні створення міжнародного суду ad hoc у справі збитого злочинцями Боїнга MH 17, — М.Лубківський

Україна має рішуче підтримати Австралію у питанні створення міжнародного суду ad hoc у справі збитого Боїнга MH 17, наголошує координатор руху справедливість, екс-речник СБУ Маркіян Лубківський. Так він прокоментував заяву міністра закордонних справ Австралії Джулі Бішоп, яка виступає за створення трибуналу «в стилі Локербі» щодо винних в аварії малайзійського «Боїнга» рейсу MH17.

Бішоп заявила, що Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди і Україна мають намір створити спеціальний трибунал, який не потребує схвалення Ради Безпеки ООН. «Може бути організований судовий процес в стилі Локербі — трибунал, який буде заснований міжнародним співтовариством», — підкреслила Бішоп.

Мова, наприклад, йде про екстрадицію, необхідну, щоб «притягнути до відповідальності всіх винних у цьому злочині», підкреслила вона.

За словами Бішоп, подібний трибунал можна створити в обхід Ради Безпеки ООН, де Росія має право вето.

М. Лубківський нагадав, що створити суд ad hoc ще у липні 2014 року, тобто одразу після трагедії, пропонував тодішній глава СБУ Валентин Наливайченко. «Одразу після катастрофи була безпрецедентна підтримка від наших партнерів, зокрема американської уряду для створення суду ad hoс. Оскільки Росія в Раді Безпеки ООН блокує прийняття рішень щодо скоєного 17 липня 2014 року злочину, треба створити спеціальний міжнародний суд, де п‘ять країн погоджуються на судове розслідування і покарання винних у теракті», — підкреслив координатор руху «Справедливість».

За його словами, це не відкидає необхідності проведення Україною власного розслідування і притягнення винних до відповідальності, на чому рух «Справедливість» наполягає.