Україна має скористатися виходом російських спостерігачів з СЦКК та залучити у місію міжнародних партнерів, – Наливайченко

Україна має скористатися виходом Росії зі Спільного центру по контролю і координації припинення вогню (СЦКК) і запросити замість них міжнародних партнерів. Так вважає лідер Руху “Справедливість” Валентин Наливайченко.

“Було російське вторгнення і російська окупація, замість російських офіцерів які, скажемо відверто, там горілку п’ють, можна і треба наполягати на створенні такого центру але з міжнародними спостерігачами. Від Франції, Німеччині, США, Канади та інших ключових міжнародних партнерів, які готові підтримати Україну проти російської агресії”, — заявив політик в ефірі каналу 112.ua.

На переконання Наливайченка, тоді місія буде дієвою та професійною.

“Щоб нарешті спостерігали професійно за режимом припинення вогню, щоб не скоювали військові злочини, щоб, нарешті, були повернуті українські заручники. Я пам’ятаю, в грудні 2014-го ми повернули 150 людей додому. Це обов’язково потрібно зробити перед Новим роком. Це — долі людей” , — зазначив він.

Наливайченко вважає, що перед тим, як запросити на Донбас міжнародну миротворчу місію, має приїхати оціночна, склад якої може запропонувати сама Україна.

Нагадаємо, Спільний центр по контролю і координації припинення вогню — група з контролю за дотриманням мінського протоколу, в яку входять представники української та російської сторін, а також бойовиків ОРДЛО. Центр розпочав роботу 26 вересня 2014 року в місті Соледар Донецької області.