Демократія, верховенство права принесені в жертву українським диктатором Порошенком

Через декілька годин після того, як Президент України Петро Порошенко позбавив Міхеіла Саакашвілі громадянства, щоб змусити його мовчати, колишній президент Грузії виступив на каналі “СNN” у Нью-Йорку із різкою критикою олігархії.

0656229455a56bec7f2491e62f723909

Нещодавній напад Порошенка на антикорупційний рух матиме зворотню реакцію через перетворення Cаакашвілі на світовий рупор. Він уже є улюбленцем мас-медіа, розмовляє п’ятьма мовами, а зараз іще й являє собою уособлення жертв корупції, так само як і Володимира Путіна.

“Позбавляючи мене громадянства – абсолютно незаконно відповідно до Конституції України та міжнародного законодавства з прав людини – Порошенко намагався позбутися одного з основних своїх конкурентів, – заявив Саакашвілі. – Україна пішла тим самим шляхом, що існує в регіоні – олігархи, корупція, позбавлення народу засобів до існування, придушення демократії, й я став одним з його найголовніших опонентів.”

За словами Саакашвілі, він у правовому полі боротиметься за відновлення чинності свого паспорту, але додав, що він не є біженцем або особою без громадянства.

“Я не потребую допомоги, – сказав він. – Наразі я тут зі своєю родиною, члени якої є громадянами США й прожили тут сорок років.”

Ймовірно, що Саакашвілі не вдастся повернутися до України до виборів, що вібудуться у 2019 році, але він активно висвітлюватиме боротьбу всередині країни, особливо крізь призму величезного інтересу до питань, пов’язаних з Путіним та корупцією.

Він має бути нарозхват в університетах, науково-дослідницьких інститутах, на конференціях, засіданнях Конгресу. Він має своє оточення у США, де він жив протягом декількох років та зустрічався із Дональдом Трампом, й крім того є знаменитістю: після того, як він на четвертому десятку став президентом Грузії, перевернувши країну з ніг на голову, його трохи не вбили разом з його добрим другом Джорджем Бушем, а потім він збив з пантелику Володимира Путіна.

Саакашвілі має “бруд” про Росію, її партнерів по злочинам як в Україні, так і в інших місцях, її втручання у виборчий процес, олігархів та відомих у США людей, таких як колишній голова адміністрації Трампа Пол Манафорт або важлива в Україні фігура Дмитро Фірташ, якого розшукує суд присяжних Чикаго за обвинуваченням у хабарництві.

Поводження Порошенка із Саакашвілі було багатьма засуджено. Офіційною причиною таких дій стало ненадання ним у реєстраційній формі на отримання громадянства у 2015 році інформації щодо обвинувачень, висунутих проти нього у Грузії. (Адміністрація Президента й досі не відповіла на запит прокоментувати цю інформацію.) На той час, ці факти були не лише загальновідомі, а й з того часу уряд Порошенка двічі відмовляв у відповідь на запити Грузії щодо екстрадиції Саакашвілі з міркувань виключно політичної природи обвинувачень. Так само й ЄС та США відмовляли Грузії заарештувати Саакашвілі, під час його подорожей цими країнами.

Реакція його однодумців-реформаторів не забарилася. Колишній Міністр економіки та торгівлі Айварас Абромавічус, який також залишив уряд Порошенка після роздратування ситуацією із корупцією, написав мені у листі: “Я вважаю, що це дуже неприємний хід. Як для Міхо, знаючи наскільки близькою його серцю є Україна, так і для Президента Порошенка, оскільки це демонструє, що його розум концентрується не на тих проблемах.”

Народний депутат Мустафа Найем у Фейсбуці написав, що “позбавлення Саакашвілі громадянства – це найдурніше, що міг зробити Порошенко…лише Янукович, запроторивши Тимошенко у в’язницю, зробив дурніше”.

Однак, за словами члена парламенту Сергія Лещенка, цей маневр триматиме Саакашвілі поза межами України. “Саакашвілі не зможе повернутися до України навіть фізично, оскільки його буде затримано в аеропорту “Бориспіль” та екстрадовано до Грузії.

Він вважає, що Порошенко прийняв таке рішення, щоб змусити Саакашвілі “шукати притулку в Америці та забути про українську політику” та що “це ще не кінець”. Наступною мішенню стане керівник Національного антикопрупційного бюро, а потім й інші.

“Минулого року це був я та Мустафа Найем, пізніше Віталій Шабунін (керівник “Центру протидії корупції”), мер Львова Андрій Садовий зі сміттєзвалищем, а зараз це”, – пояснив він у нещодавньому інтерв’ю.

Минулого місяця мер Садовий розповів мені під час інтерв’ю, що переслідування предствників влади та організацій, орієнтованих на реформи, активно впроваджувалось й назвав Саакашвілі потенційною мішенню разом із мером Миколаєва.

Інших було також позбавлено громадянства або місць у парламенті у ході бридкої кампанії, спрямованої на придушення опозиції напередодні наступних виборів, а реформи затягуються, зокрема, що стосується створення антикорупційного суду.

Сподіватимемося, що громадянське суспільство України, ЄС, МВФ а зараз ще й США, Франція та Німеччина продовжать дотримуватися антикорупційного курсу. А вигнаний Саакашвілі має допомогти Україні у внутрішній боротьбі із корупцією та зовнішній – із Росією через взаємодію із цими націями та інституціями.

Вимушена еміграція Саакашвілі може виявитися навіть більш об’єднувальною силою для України, аніж його власні дії на території України, так само як відбулося із нападом на студентів на Майдані у 2013 році.

Сильна передова стаття в “Українській правді” цього тижня містила таке: “Метою цієї статті не є захист політики Міхеіла Саакашвілі…йдеться про майбутнє української демократії.”

Дійсно так.

Джерело: http://www.huffingtonpost.com/entry/democracy-rule-of-law-thrown-under-bus-by-ukraine_us_597b3799e4b0c69ef7052757