Наливайченко став на захист економічних в‘язнів українців у РФ

У СІЗО та буцигарнях Росії наразі перебуває майже 4 тисячі українців.
Рух «Справедливість» викрив величезний механізм прихованої работоргівлі. З України до Росії щодня йде потік живого товару. Здебільшого це чоловіки призивного віку 20-35 років. Їх заманюють пристойними заробітками, натомість там вони опиняються за ґратами, а в Україну повертуються гроші «за живий товар». Тим часом, українська влада грає в пінг-понг, перекидаючи відповідальність за цих людей один на одного.
Усі відомості про економічних в’язнів Російської Федерації лідеру Руху «Справедливість» передала жителька Черкащини Катерина Онопрієнко, яка представляє інтереси родин потерпілих. Наразі цей список зі 125-ти за два місяці розширився до більше 200-сот прізвищ. Загалом же, за інформацією жінки, син якої опинився в такій жахливій ситуації, їх там більше чотирьох тисяч.
“Зараз вони знаходяться в тюрмах, в СІЗО. Схема, як під копірку написана. Тут вербують, туди передають дані, там їх — на контроль. Я телефонувала сину, то він говорить, що в колонії 80% — українців засуджені за статтею 228″, — розповіла Катерина Онопрієнко.
З проханням допомогти жінка звернулася саме до Наливайченка, бо за його керівництва СБУ боролося за кожного бранця, який опинився у скрутних обставинах на території іноземних держав.
Листи з вимогою рішуче стати на захист громадян України, які, в силу обставин, стали економічними заручниками країни-агресора, лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко направив до Адміністрації Президента та Міністерства закордонних справ. У додатах – 24 аркуша з відомостями про потерпілих та контактами їхніх рідних в Україні.
«Прошу невідкладно вжити заходів для захисту прав громадян України на території РФ, країни-агресора. Люди обурені. Прошу також налагодити зв’язок та інформувати людей про результати роботи по захисту громадян України», — йдеться в офіційних зверненнях Наливайченка до української влади.
(На фото – скан звернення до АП)

звернення до АП

У відповідь вже традиційно – одні відписки.
(На фото – скан відповіді АП)

IMG_5942СБУ повідомила, що досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ст. 149 ККУ («Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини»), має займатися Нацполіція. Однак спецслужба «в межах компетенції вирішує завдання по боротьбі зі злочинами у цій сфері у тісній взаємодії з відповідними міністерствамита відомствами, а також продовжує розвивати співробітництво з правоохоронними органами і спецслужбами іноземних держав, громадськими і міжнародними організаціями і фондами», — кінець цитати.
На двох сторінках тексту, Служба безпеки також зазначила: на засіданні робочої групи з питань протидії торгівлі людьми це питання обговорювалося. Однак скільки українців повернули в Україну з Росії, застосовуючи процедуру видачі особи, яка вчинила кримінальне правопорушення на території іншої країни (екстрадиції), так і не повідомили.
(На фото – скан відповіді СБУ)

Відповідь СБУ 2Відповідь СБУ 1
Тему економічних в’язнів висвітлив у своєму сюжеті тележурналіст каналу «1+1» Станіслав Ясинський. Інформація, яку йому вдалося зібрати, просто вражає. За його даними, у РФ засудили чотири тисячі (!!!) українців за поширення наркотиків. “Уже кілька років молодих українців тисячами продають в рабство в Росію. Їх змушують ставати наркокур’єрами, а потім кидають за ґрати. Відбір йде не просто так. 98% ув’язнених — це чоловіки у віці від 20 до 35 років”, — йдеться у сюжеті.
Як встановили журналісти, щодня лише одна банда отримувала з Росії на карту до 100 тисяч гривень. Порахувати, скільки людей вони відправили в рабство, неможливо.
МЗС у відповіді на лист-звернення Наливайченка підтвердило чисельні факти затримання українців на території Росії за підозрою у скоєнні злочинів, пов’язаних із незаконним наркообігом.
(На фото – скан відповіді МЗС)

Відповідь МЗС

“Повідомляємо, що МЗС доручило Посольству та консульським установам України опрацювати звернення родичів утримуваних в РФ українців, взяти на контроль справи зазначених у Вашому зверненні громадян Украни, звернутися до відповідних компетентних органів країни перебування з метою перевірки їх стану здоров’я , наявності адвокатського захисту”, — йдеться у відповіді Міністерства закордонних справ.
Наявність українських економічних в’язнів на території країни, з якою вже третій рік йде війна, говорить лише про одне: українська влада не змогла поліпшити економічний стан громадян нашої держави, що змушує їх їхати на заробітки просто у лігво ворога. Аби знизити до мінімуму кількість таких випадків, необхідно якнайшвидше побороти корупцію та, нарешті, подумати не лише про власні кишені, а про добробут кожного громадянина України.
Автор: Юлія Мельниченко
Документи від прес-служби Руху В. Наливайченка “Справедливість”