Мешканці Бородянки протестували проти відкриття екологічно небезпечних промислових об’єктів (відео, фото)

Бочки з наліпками “хімічна загроза”, гучномовець та плакати. Мешканці Бородянки вийшли на акцію протесту під селищну раду. Кажуть: обурені тим, що без їхньої згоди, прямо в межах селища, почали будувати небезпечне хімічне підприємство. У селищній раді запевняють: проводили громадські слухання з цього питання. Окрім того, міцеві депутати та селищний голова заявляють: виробництво поки що не працює, тоді як самі мешканці Бородянки на власні очі бачуть протилежне.

Жителі селеща б’ють на сполох, бо їхнім життям, їхніх дітей та онуків загрожує реальна небезпека – хімічна загроза. Кажуть, місцева влада надала дозволи на розробку проектів землеустрою для відведення земельних ділянок в оренду, а фактично — для розміщення підприємств хімічної промисловості, нафтобази та газосховища і вибухонебезпечного (патронного) приватного підприємства.

Один із місцевих активістів — Роман Шнуренко постраждав від незаконних маніпуляцій влади з землею. У його родини, яка має город по сусідству з виробництвом, відібрали шмат землі та можливість доступу до решти ділянки. Розмістили паркан підприємства, де підпільно виробляють порошкові фарби, просто захопивши частину під’їздної дороги без жодних документів та дозволів на це. Ми змушені тепер до городу їхати через кладовище!”, — обурюється чоловік.

Якщо цього безладу не зупинити сьогодні, то вже завтра, через корупційні схеми та договорняки, частина мешканців Київщини буде дихати окисом свинцю та парами ртуті. Ці небезпечні речовини входять до складу сухих фарб, що намагаються запустити у виробництво на території населеного пункту, де мешкає близько 15 тисяч чоловік.

Та це — не єдина загроза. Завод боєприпасів недалеко від газорозподільної станції, церкви та школи, приватної забудови – бомба уповільненої дії – і в прямому і в переносному сенсі!” – зауважив під час мітингу заступник керівника Руху В. Наливайченка “Справедливість” Руслан Колєсніков. Саме до керівника Київської обласної регіональної парторганізації Бєдового Костянтина Анатолійовича звернулися представники більше 300 мешканців Бородянки, які виборюють для себе та своїх дітей чисте повітря та ґрунт.
Відео: https://www.youtube.com/watch?v=EFeBmRizzgw&feature=youtu.be

Ще одна небезпека — розміщення нафтобази та газосховища на відстані 30 метрів до житлових будинків. Окрім того – залізниця, якою мають намір виконувати перевезення матеріалів нафтопереробної та газової промисловості, проходить в межах водозабору, який постачає питною водою смт. Бородянка. Поруч розташоване найбільше в Європі сховище скрапленого газу.

“Наша мета — привернути увагу до ситуації, яка виникла у зв’язку з неправомірною діяльністю органів місцевого самоврядування. Адже є три рішення Печерського райсуду столиці, які зобов’язують обласну прокуратуру внести до ЄРДР відомості про зазначені правопорушення і розпочати кримінальне провадження щодо надання дозволів місцевою владою на виготовлення проектної документації на земельні ділянки (сільськогосподарського призначення, — ред.) для подальшої передачі в довгострокову оренду та зміни їхнього цільового призначення для фактичного розміщення шкідливих промислових виробництв, нафтогазового сховища та патронного заводу. Насамперед, викликає обурення у людей той факт, що влада не провела громадських слухань з вищезазначених питань, як того вимагає діюче законодавство України. Такі безвідповідальні дії лише підвищують градус напруги в селищі, провокують мешканців шукати допомоги на всіх рівнях задля відновлення верховенства права та припинення протиправних дій”, — розповідає юрист Київської обласної організації Руху “Справедливість” Олександр Збанацький.

Пояснити, чому влада порушує закон вимагає у своєм відкритому зверненні керівник Київської обласної організації Руху “Справедливість” Костянтин Бєдовой.

“Дотримання норм закону, подолання корупції, ефективний розвиток громадського суспільства та вирішення найболючіших проблем громади Київщини – це наші пріоритетні завдання, над якими ми працюємо щоденно. Команда Валентина Наливайченка завжди підтримує соціально активних, свідомих та саморепрезентативних громадян, які прагнуть справедливості! І в даному випадку ми – на боці людей, які не хочуть жити просто-таки в прямому сенсі слова – на пороховій діжці, — зауважив під час акції Бєдовой.

Поки місцеві мешканці та активісти Руху були на сесії, а депутати екстрено голосували за те, щоб зробити засідання закритим, приїхав чоловік, який назвався хазяїном виробництва та, помітно нервуючи, намагався назвати акцію протесту балаганом і цирком. Прес-секретарю Руху “Справедливість” Юлі Мельніченко чоловік заявив, що це активісти підробили рішення суду.

Боротьба за екологічну безпеку триває. І вже за 10 днів Рух “Справедливість” має отримати письмову відповідь від влади Бородянки на своє відкрите звернення.

Виходячи із сесійної зали, люди нагадали владі: «Хто громаду ігнорує — у Бородянці не керує!».

Теги: Бородянка