На Свалявщині активісти та місцеві мешканці зупинили незаконну вирубку лісу

лес Волинь_oУ селі Стройне (Свалявський район, Закарпаття) місцеві мешканці, громадські активісти та представники Руху Валентина Наливайченка «Справедливість» зупинили незаконну рубку лісу. У селі зараз працює одразу три лісосіки, важка техніка майже повністю знищила дорогу, а ліс безпощадно рубають, навіть з порушенням законодавства. Така ситуація обурила місцевих мешканців, тому близько сотні людей перекрили шляхи та зупинили вантажівки з лісом.

Щоб розібратися в конфлікті, на місце приїхали сільський голова села Стройного, представники Держлісгоспу, де видавали дозвіл на рубку, ветерани АТО та учасники ГО «Армія гідності Закарпаття», актив і керівник Свалявського районного осередку Громадсько-політичного руху «Справедливість» Михайло Чокнадій.

«Проблема, яка склалася в селі Стройне, це не лише проблема тільки цього села, Свалявського району чи навіть області. Це — проблема всієї України, де чиновники Держлісгоспів за певну «винагороду» видають лісосіки, тим самим знищуючи здорові ліси, дороги та породжуючи хабарництво. Громада від такої рубки нічого не отримує, окрім збитків. За 25 років незалежності України ця хабарницька схема тільки вдосконалилася. Якщо за 25 років ні депутати, ні чиновники не змогли це припинити, то це візьмемося зробити ми», – розповів пан Михайло.Волинь 2 лес_o

Як з’ясувалося, згодом на цю вирубку були оформлені дозвільні документи та сама рубка була проведена з порушенням, адже «ділки» рубали не лише клеймовані дерева, а все, що траплялося на їхньому шляху. Тому представники Руху «Справедливість», громадські активісти ГО «Доста» та «Армії гідності Закарпаття», залучившись підтримкою СБУ, прокуратури та відповідних державних органів та місцевої громади, промоніторять всі лісосіки Свалявського району. При найменшому порушенні вирубку будуть припиняти, а лісосіку закривати, пообіцяли активісти.

За фактом незаконної рубки юристи Руху Валентина Наливайченка подали відповідні заяви до правоохоронних органів. Зараз чекають на відповідну реакцію.