Учасники круглого столу «Президентські вибори в США: Наслідки для України та світу» коментують вибори в США та їхні наслідки для України

15420968_1218535184861628_7245927152491443745_nНа історичному факультеті Київського Університету ім. Тараса Шевченка відбувся круглий стіл  організований кафедрою нової та новітньої історії зарубіжних країн та Українською асоціацією американістики і Благодійним фондом «Національний центр Сікорського». У круглому столі брали участь історики, політологи та інші фахівці з американської зовнішньої політики і американо-українських відносин.
Колишній Надзвичайний та Повноважний Посол України в США (1992-1994) Олег Білорус висловив думку про те, що формат подальших відносин з США багато в чому залежать від самої України.

Олег Білорус: «Коли говорю про вибори 45-го президента США, то одразу згадується вислів видатного президента Джона Кеннеді «Не питайте мене, що Америка зробила для вас, питайте себе, що ВИ можете зробити для Америки!». З цією формулою ми повинні підійти й до України. Що буде з американо-українськими відносинами після таких здавалося б драматичних змін? Це залежить від того, що буде в нас. Чи й далі в нас пануватиме олігархія? А чи ми станемо на шлях реального демократичного розвитку й свободи підприємництва, економічної демократії як рівноправного доступу всіх громадян до національних ресурсів на правах конкурентності. Саме від цього, на мою думку, залежить все. Від цього і залежатиме ставлення США до України.

15391090_1218535101528303_2575060237700258985_n

Америка буде розглядати Україну як партнера. Стратегічне партнерство не закінчилось. Все залежить від нас. Америці втрачати такого партнера у Східній Європі як Україна – стратегічно абсолютно нереєнтабельно. Але й ми повинні навести у себе порядок».

Голова правління «Благодійного фонду національний центр Сікорського», координатор Руху Наливайченка «Справедливість» Віктор Ягун нагадав, що в у Сполучених Штатах є серйозні внутрішні проблеми, тому будь яка зовнішня фінансова або інша допомога відтепер буде ретельно  контролюватись, а корупція в Україні може стати серйозною перепоною на шляху до подальшої співпраці. Також пан Ягун розповів щодо проукраїнського лобі серед республіканців.

Віктор Ягун: «США ніколи не забудуть про Україну, бо стоять на тому рівні, на якому говорити, що це не наша зона відповідальності – неможливо. Інша справа, що багато речей буде й справді залежати від нас. Дональд Трамп дуже прагматична людина, він прийшов з бізнесу як людина, яка вміє рахувати гроші. І в США зараз багато проблем, про які ми не знаємо. Середній клас, який голосував за Трампа ці проблеми дуже сильно турбують, тому вони закликають більше уваги звертати не на геополітику, а на внутрішні справи. Давати гроші країні, а потім не мати можливості прослідкувати за тим, як їх витрачають – абсурдна ситуація. Тому адміністрація Трампа буде добре відстежувати, куди йдуть гроші. Варто згадати і голосування в Сенаті  щодо 350 мільйонів допомогти США на оборонну безпеку України.15391155_1218535074861639_7357794397443597005_n

Велика проблема в тому, що наші політичні кола з самого початку поставили на не того кандидата. Не варто було взагалі говорити про те, хто має виграти. Це справа не наша, а американського народу. Нас рятує те, що Дональд Трамп представляє республіканську партію, в нас там є доволі міцне проукраїнське лобі. Є й близький друг Маккейн, навколо якого гуртується проукраїнські політики. Тому ми сподіваємось, що президент прислуховуватиметься до представників своєї політичної партії, партії, яка має більшість і в Конгресі, і в Сенаті».

Багато думок було озвучено, але наскрізною темою було те, що американо-українські відносини багато в чому залежать від реформ в самій Україні.

Текст: Андрій Кобалія

Джерело: https://hromadskeradio.org