Український інститут національної пам’яті має користуватися державною і суспільною підтримкою, — Наливайченко

Український інститут національної пам’яті має стати ключовим науково-освітнім центром, який, за безумовної і широкої державної підтримки, передусім, фінансової, дасть українській і світовій громадськості якісний інтелектуальний продукт про складні сторінки нашої історії. У цьому переконаний лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.

IMG_0755

 

На заходах у Рівному, присвяченим 74-тій річниці створення УПА, він підкреслив, що ця інституція має стати настільки ж потужною і впливовою, як ізраїльський Яд Вашем чи польський Instytut Pamięci Narodowej.

«Українці — мудра, мирна і свідома нація, яка може і має розібратися у власному минулому, давши чесні й гідні відповіді на найскладніші запитання. І тоді ніхто не буде нас поучати чи звинувачувати: ані президент Ізраїлю в нашому парламенті, ані польські депутати у своєму Сеймі!» — зауважив політик.

IMG_0753

Діалог про майбутнє, підкреслив Наливайченко, неможливий без виваженого аналізу власного минулого. «І саме тоді ми зможемо вести з нашими сусідами і світом складний і ґрунтовний, але спокійний, рівноправний і позбавлений політиканства діалог про минуле, а головне — про майбутнє», — заявив лідер Руху «Справедливість».

IMG_0749

Нагадаємо, що 27 вересня президент Держави Ізраїль Реувен Рівлін виступив у Раді на слуханнях, присвячених 75-тій річниці трагедії Бабиного Яру. Він сказав, що на території України в період Другої світової вбили близько 1,5 мільйонів євреїв, особливо наголосивши на ролі у цьому Організації українських націоналістів (ОУН).