Назар Романюк: хтось має відповісти за мільйонні борги по оренді землі під луцьким авторинком

Ситуація навколо оренди землі під авторинком у Луцьку вимагає негайного втручання громадськості та контролюючих структур. У цьому переконаний голова Волинської обласної організації політичної партії «Рух Валентина Наливайченка «Справедливість» Назар Романю.

photo_2016-09-28_14-02-12

«Наразі земельна ділянка за адресою вул. Єршова, 6, опинилась в руках безвідповідальних підприємців, які умисно ухиляються від сплати орендних платежів. Їхнє підприємство, яке попередньо орендувало земельну ділянку – заборгувало місту майже 4 мільйони гривень і успішно збанкрутувало, не погасивши борги», — розповідає Назар Романюк.

photo_2016-09-28_14-01-37 photo_2016-09-28_14-02-27

 Нещодавно стало відомо про те, що найбільше по орендній платі за землю в Луцьку заборгувало ПрАТ «АВТОПАРК», яке не сплатило до казни 3 955 791,61 грн. Саме це товариство орендувало 2 земельні дiлянки площею 1,0906 га, та  6,3693 га за адресою вул. Єршова, 6, де протягом більше 10 років діє найбільший в західній Україні авторинок. Строк дії вищевказаного договору закiнчився, однак нового досі не укладено. Більше того, ПрАТ «АВТОПАРК» визнано банкрутом і вже 24 травня 2016 року ліквідовано з мільйонними боргами.  Таким чином, ПрАТ «АВТОПАРК», яке заробляло на обслуговуванні авторинку мільйони – ліквідували без стягнення боргів за оренду землі. Через це міський бюджет недоотримав майже 4 мільйони гривень.

«Це очевидно, що власники фірми застосували фіктивну процедуру банкрутства для уникнення погашення боргів. Наразі ситуація з умисним ухиленням від сплати орендних платежів повторюється шляхом «протиснення» через сесію міськради «потрібного» результату голосування», — наголошує керівник Волинської обласної організації «Рух В.Наливайченка «Справедливість».

Про це свідчить той факт, що право власності на нерухомий об’єкт, розташований на території авторинку, набуло ТзОВ «ВОЛИНЬ-АВТОIIАРК». Це товариство належить фактично тим самим власникам, що й збанкрутіле ПрАТ «АВТОПАРК» — Максиму Алфьорову, на якого записані більшість активів родини відомого бізнесмена Вячеслава Алфьорова. Бенефіціарами обох фірм виступає і сам Максим Алфьоров, і їхній постійний бізнес-партнер Володимир Румянцев. Тож, попри зміну юридичних осіб – власники і управителі авторинку лишились фактично ті ж самі, що викликає сумніви стосовно подальшої законної діяльності і належної сплати орендної плати до бюджету міста.

Станом на сьогодні автомобільний ринок на вул.. Єршова, 6 продовжує працювати, попри те, що Луцька міська рада досі не уклала жоден договір оренди з підприємством, яке обслуговує ринок.  На засiдання п’ятої сесії Луцької мiської ради VII скликання, яке вiдбулося 30.03.2016 року, було винесене рішення про погодження ТзОВ «ВОЛИНЬ-АВТОIIАРК» оренди землі на вул. Єршова, 6. Однак воно не було прийняте через недостатню кiлькість голосiв.

В результаті, ТзОВ «ВОЛИНЬ-АВТОПАРК» без договорів оренди на землю продовжує вести обслуговування авторинку, збирає плату за місця та паркування і в той же час – не сплачує орендної плати. А це провокує зменшення надходжень до місцевого бюджету і появу «дірок» у фінансуванні соціально-важливих напрямків.

Варто зауважити, що 18.11.2015 року було порушено кримінальне провадження №12015030000000424 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України (самовільне зайняття земельної ділянки) з метою доведення факту самовільного захоплення земельної ділянки службовими особами ТзОВ «ВОЛИНЬ-АВТОПАРК». Досі ніхто не прозвітувався про результати розслідування і не притягнув винних до відповідальності.

«Це вказує на безвідповідальність власників фірм, які всіляко намагаються уникнути сплати орендних платежів. Попередній досвід «співпраці» міської ради з орендарями землі під авторинком є негативним, адже міський бюджет недорахувався майже 4 мільйонів гривень, які могли б піти на розвиток доріг, освіту чи медицину. Я переконаний, що власники фірми й надалі ігноруватимуть вимоги закону та міської влади і уникатимуть сплати орендних платежів за користування землею, де нині працює авторинок», — зауважив заступник керівника Волинської обласної  організації «Рух В. Наливайченка «Справедливість» Олег Колеснік.

Таким чином, голова Волинської обласної організації політ партії «Рух Валентина Наливайченка «Справедливість» Назар Романюк звернувся до  Луцької міської ради, прокуратури міста Луцька, Луцької ОДПІ ГУ Державної фіскальної служби з вимогою рішуче взятись за цю проблему, знайти необхідні важелі впливу на керівництво і власників ТзОВ «ВОЛИНЬ-АВТОПАРК», та повернути до бюджету міста орендну плату за землю, яка знаходиться за адресою вул.Єршова, 6.

Відповідні заяви та звернення сьогодні було скеровано Голові Луцької міської ради Миколі Романюку, керівнику Луцької місцевої прокуратури Олександру Шпоті, Начальнику Луцької ОДПІ ГУ ДФС у Волинській області Світлані Саві а також голові Волинської обласної ради Ігорю Палиці.

«Сьогодні навіть податківці, побачивши наше звернення, з подивом відмітили – «побільше б таких людей, які готові відстоювати порядок». Тому я звертаюсь до представників громадського сектору взяти дане питання на контроль та разом з Волинською обласною організацією політичної партії «Рух Валентина Наливайченка «Справедливість» домогтися повернення до бюджету міста заборгованих коштів. Ми готові до рішучих дій. Тож давайте разом змусимо бізнес і владу працювати чесно», — закликав Назар Романюк.