«У влади є всі шанси посадити Єфремова, спираючись на фактаж, зібраний у 2014 році», — В. Наливайченко

Справедливість переможе, коли рішення будуть приймати не хабарники, а нові чесні судді. Поки ж українська судова система працює в ручному режимі, так само, як і за часів Партії регіонів, — так прокоментував затримання колишнього глави фракції Партії регіонів Олександра Єфремова лідер громадсько-політичного руху «Справедливість» Валентин Наливайченко. Генпрокуратура України повинна поставити крапку в питанні притягнення до відповідальності керівників луганського сепаратизму, а «Справа Єфремова. Дубль №2» не повинна перетворитися в чергове зрадництво, заявив він.

photo669286278905309130

Генеральна прокуратура України повинна поставити крапку в залученні до відповідальності вищих чиновників режиму Віктора Януковича, які очолили і фінансували сепаратистські рухи на Донбасі, і не тільки Єфремов повинен опинитися за гратами, впевнений Наливайченко.

ефремов 2

«Справа Єфремова. Дубль №2» не повинна перетворитися в чергову зраду надій українців, і не тільки він повинен опинитися за гратами. Генпрокуратура повинна поставити крапку в питанні притягнення до відповідальності керівників луганського сепаратизму. Обвинувальний висновок, а головне — публічний суд із викривальною доказовою вимогою українського прокурора потрібні тут і зараз. У влади є всі шанси це зробити, спираючись на фактаж, зібраний нами по гарячих слідах в березні-квітні 2014 року «, — підкреслив політик. Екс-керівник СБУ нагадав, що ще в січні 2015 року очолюване ним відомство передало в Генпрокуратуру матеріали про можливу причетність Єфремова до фінансування сепаратизму в Луганській області і посягання на територіальну цілісність України.

ефремов

«Усі кримінальні виробництва були сконцентровані саме в Генпрокуратурі, зокрема, матеріали, що стосуються службових підробок і службових зловживань колишнього народного депутата. Єфремов був затриманий нами 14 лютого 2015 го, але 17 лютого суд відпустив його з-під варти», — розповів лідер громадсько-політичного руху «Справедливість». Серед головних причин того, чому Єфремов не сів за грати ще рік тому, Наливайченко називає «старий склад суддів, які виконував замовлення проти майданівців» і залишився на своїх місцях після перемоги Революції Гідності, а також «фікцію судової реформи» і «кругову поруку, що до сих пір панує у вищих ешелонах влади».

На думку Наливайченка, судова система як і раніше працює в ручному режимі, тільки тепер за цей ручний режим відповідає Олександр Грановський — народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка, якого українські журналісти-розслідувачі звинувачують в тому, що він курує судову та прокурорську системи.

«Справедливість переможе, коли рішення винен чи ні будуть приймати не хабарники, а нові чесні судді, обрані на конкурсній основі після реальної, а не фіктивної судової реформи. І коли ці молоді фахівці будуть незалежні від телефонного права політиків. Ось тоді і з’являться справедливі вироки і чесне правосуддя. Поки ж українська судова система працює в ручному режимі, так само, як і за часів Партії Регіонів. Тільки «ручки» ці тепер називаються «Грановський», — переконаний Наливайченко.

Лідер Руху «Справедливість» також додав, що в січні 2015 року було оголошено в розшук і соратники Єфремова по фракції — нардепи Микола Левченко та Вадим Колесніченко. «Саме вони в парламенті України очманіло готували анексію Криму і марили «Донецької республікою» ще з 2004 року».

Екс-голові Партії Регіонів Єфремову висунуто підозри за статтею 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), статті 258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації), частиною 5 статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, 30 липня 2016 року співробітники Генеральної прокуратури України спільно зі Службою безпеки України затримали Єфремова в аеропорту перед вильотом до Австрії. Генпрокурор Юрій Луценко стверджує, що політик, серед іншого, підозрюється в сприянні створенню терористичної організації «ЛНР». ГПУ проситиме суд заарештувати екс-нардепа на два місяці.

Для довідки: Олександр Єфремов в 1998-2005 роках був головою Луганської обласної державної адміністрації. Потім тричі обирався народним депутатом України від Партії регіонів. Після зміни влади в відношенні Єфремова було відкрито кілька кримінальних проваджень, в тому числі за розпалювання міжнаціональної ворожнечі. 1 квітня 2016 року ця справа була закрита.

Колишній народний депутат від Партії регіонів Володимир Ландик заявляв, що саме Єфремов привіз в Україну «перших росіян», які в березні 2014 року захоплювали Луганську обласну державну адміністрацію і регіональне управління СБУ.