Євробачення може опинитися під загрозою зриву, якщо не будуть прийняті швидкі та ефективні рішення, — Лубківський

Місто, де відбудеться конкурс, треба назвати найближчим часом.

Координатор громадсько-політичного руху «Справедливість» Валентина Наливайченка, директор UEFA Євро-2012 Маркіян Лубківський прокоментував заяву міністра культури Євгена Ніщука про відсутність в Україні арени для проведення міжнародного конкурсу «Євробачення-2017».

«Профанація і дилетантство царюють…Треба негайно приймати рішення, а не філософствувати!!! Рішення про місто-господаря Євробачення-2017 має бути прийняте НЕГАЙНО, тобто сьогодні-завтра, а не впродовж місяця на відкритому національному конкурсі, як пропонується!» — написав Лубківський у своєму Фейсбуці.

За його словами, в Україні немає жодної спортивної арени, яка б могла прийняти захід такого рівня. Єдиний більш-менш прийнятний варіант  — київський Палац спорту — морально і функціонально застарів. «Проводити Євробачення на відкритому стадіоні — безпрецедентно великий ризик, на який навряд чи хтось піде. Погода може внести суттєві корективи! Тому наші стадіони не підходять, хто б що не заявляв! Добудувати арену, а таких у Києві дві недобудовані, і по одній в Харкові, Дніпрі, Львові, Одесі та … Донецьку, вкрай складно, з огляду на брак часу, коштів і об’єктивні обставини (Донецьк).
Об’єкт не лише треба добудувати, але й протестувати. А це в кращому випадку займає місяці два-три: перевірити всі системи, навчити персонал, стюардів, залучити волонтерів», — вважає Маркіян Лубківський.

Він вважає, що на сьогодні реальних рішень — чотири:
— проаналізувати, яка з арен у згаданих містах найбільше готова, і негайно продовжити там роботи, працюючи в режимі 24/7 і це буде подвиг!)
— проводити конкурс в київському Палаці спорту, сяк-так його підлатавши;
— шукати варіанти оренди тимчасової спортивної арени (такі є в Європі);
— відмовлятися, на жаль, від проведення.

Але, наголошує координатор руху «Справедливість» Валентина Наливайченка, будь-яке рішення треба приймати негайно.