У додаток до формули Штайнмаєра, дострокових виборів і Мінських угод Зеленський отримав ще й газові пастки, — Наливайченко

Результати переговорів у нормандському форматі у Парижі свідчать: президент Володимир Зеленський взяв на себе не лише повне виконання Мінських угод, а й запровадження формули Штайнмаєра. Про це заявив народний депутат, лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.

«Після опублікування комюніке про результати переговорів у Парижі ми з Вами зрозуміли, що президент Володимир Зеленський взяв на себе повне виконання Мінських угод. Більше того, відтепер з чіткими строками запровадження формули Штайнмаєра», — сказав Наливайченко.

За його словами, те, що Росії за підтримки Німеччини і Франції вдалося просунути формулу Штайнмаєра, є поразкою України.

«Вважаю, що  президент України мав зняти в принципі це питання з порядку денного під час нормандської зустрічі. Тож Зеленському тепер доведеться розтлумачувати людям, як збирається Україна після його підпису застосовувати так звану формулу Штайнмаєра», — зазначив Наливайченко.

На його переконання, позиції України та президента Зеленського послабило те, що на переговорах у Парижі одночасно піднімалися питання миру і газу.

«Треба було спочатку домагатися миру, контролю над кордоном, а не отримати у додаток до формули Штайнмаєра, дострокових виборів і Мінських домовленостей – ще й газові пастки», — зауважив народний депутат.

Наливайченко також зазначив, що Зеленському не вдалося добитися бодай поступового повернення контролю за українсько-російським кордоном та інших заходів безпеки на тимчасово окупованих територіях.

«Маю на увазі деокупацію та демілітаризацію. І найголовніше: не вдалося добитися навіть постановки питання про деокупацію тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей», — сказав парламентарій.

Щодо обміну полонених, то Наливайченко звернув увагу на різну термінологію, яку вживає Київ і Москва. Українська сторона назвала це обміном «всіх на всіх», російська – «обміном встановлених осіб». І через це, вважає політик, найближчим часом можуть виникнути розбіжності у переговорному процесі щодо обміну.

«На моє переконання, українській делегації у Парижі (у складі якої були силовики) треба було одразу покласти на стіл списки всіх українців, які незаконно утримуються, і на нормандській четвірці чітко заявити: ось встановлені особи, і всіх цих людей ми вимагаємо до 31 грудня повернути!», — сказав Валентин Наливайченко.