Костянтин Белов: «Влада має оновитися, корупціонери — піти з влади»

Почати або прискорити розслідування резонансних антикорупційних злочинів — одна з трьох вимог українців до новообраного президента Володимира Зеленського.

32,4% громадян очікують цього в перші 100 днів президентства. Але ця вимога суспільства була очевидною і раніше: боротьба з корупцією на всіх рівнях влади завжди стояла на порядку денному. Навіть іноземних інвесторів зупиняє не стільки війна на Донбасі, скільки корупційні чиновники, правоохоронці та судді.

Найчастіше, не дочекавшись швидких і рішучих дій влади, громадяни України беруться за боротьбу з корупцією власноруч — антикорупційних громадських ініціатив в країні багато.

27012DC6-075E-4279-8279-DB97653FB766У Запоріжжі однією з найбільш відомих є організація «Антікорупційній рух Запоріжжя». З її лідером — Костянтином Бєловим, який очолює і міський осередок Руху “Справедливість” — ми поспілкувалися про деякі резонансні корупційні справи міста.

— За останні роки корупції, на мою думку, точно не стало менше. Хоч і з’явилася показовість активної боротьби з корупціонерами. Нові антикорупційні органи: НАБУ, НАЗК, ДБР — кардинально ситуацію не змінили. Через різні причини. Але ми як громадська організація намагаємося їм допомагати, інформуємо про злочини, порушення закону.

— Одне з найбільш гучних «справ», які «розслідує» ваша громадська організація — справа ювелірної мережі «Демос» та її кредитної спілки. Як ситуація розвивається зараз?

E96B2191-D0E2-4215-8386-4F9C59E3A8E5— Під час обшуків в січні у «Демосі» вилучили золото і срібло, а Генпрокуратура розслідує можливе отримання коштовностей незаконним шляхом. Але, незважаючи на те, що центральний офіс зараз закритий, «обмінники» мережі працюють — можете переконатися самі. Ломбарди, особливо в спальних районах — то відкриваються, то закриваються. Крім того, розслідування щодо ювелірної фірми є, але розслідування дій кредитної спілки, яка фактично була фінансовою пірамідою — немає. Потерпілих від дії цієї піраміди спочатку викликали для надання свідчень, але після того — жодної інформації.

— У березні Ви передали керівництву Запорізької обласної ради більше 2 тисяч підписів запорожців на користь відставки директора департаменту екології та природних ресурсів Запорізької облдержадміністрації Віталія Гордієнко. Зараз, «завдяки» суду над ним, «завдяки» його причетності до порушення екологічного законодавства та іншим сумнівним справах, ім’я цього чиновника стало відомо багатьом. Однак Ви познайомилися з його «методами роботи» раніше. Як це відбулося?

29A3CC67-284B-4924-A0A6-C2F71C7681CB— Нагадаю, що на своєму посту і взагалі в Запоріжжі Віталій Гордієнко з’явився тільки навесні 2016 року, до цього він жив і працював у Кіровограді (Кропивницькому), до того ж працював в податкових органах. А в Запоріжжі на момент його призначення існував досить масовий екологічний рух (згодом відбулося офіційне створення «Еко-коаліції»).

Спочатку Гордієнко намагався знайти «союзників» серед активістів: пропонував їм писати скарги і запити щодо підприємств-забруднювачів області. При цьому сигнали про порушення екологічного законодавства повинні були надходити саме від громадських організацій або окремих фізичних осіб. Чому інформувати правоохоронців про порушення екологічного законодавства не може сам екодепартамент, Гордієнко не пояснював. І поки екоактивісти дійсно сигналізували про якісь порушення, департамент не реагував і продовжує бездіяти і зараз. За весь цей час екодепартамент і в цілому ніяк себе не виявив — про його діяльність, крім скандалів і розслідувань щодо керівника, нічого не відомо. Восени 2016 року прокуратура почала розслідування проти підприємств-забруднювачів. Нечуваний випадок для Запоріжжя. Та ще й за якою статтею! 441-я Кримінального кодексу — «Екоцид» (за іронією долі, зараз за цією статтею судять самого Віталія Гордієнко). Але за минулий час екодепартамент ніяк не допоміг правоохоронцям довести цю справу до реального покарання злочинців. Символічними в цьому сенсі стали 1800 грн штрафу, накладеного на «Запоріжсталь» за весь 2016 рік «за ініціативи» підлеглих Гордієнка.

Подальші події пояснили, чому Гордієнко не поспішав приєднуватися до боротьби із забруднювачами і чому діяв «чужими руками». Ним була створена схема шантажу як заводів-забруднювачів, так і майже будь-якого бізнесу взагалі. За вказівкою Гордієнка громадські організації або фізичні особи пишуть скарги на бізнес. Раніше цю роль намагалися віддати реальним екоактивістам, але тепер роль «лякальників» грають “кишенькові” ГО і підставні люди. Так запускається тиск на бізнес: перевірки, інспекції, кримінальні справи і т.д. Гордієнко в цій схемі виступає людиною, який може це тиск зупинити — за певну плату. При цьому формально він ніяк не виступає: заяви пишуть організації і «прості громадяни», перевіряють скарги зовсім інші дорадчі органи… Незрозуміло тільки, яке відношення до всього цього має його робота в екологічному департаменті…

— Ви передали підписи городян за відставку Гордієнка і розраховуєте, що обласна рада розгляне це питання на наступній сесії. Які Ваші прогнози, чи буде підтримка з боку депутатів?

— Якщо відповідати як в старому анекдоті, то 50/50: «Або підтримають відставку, або ні». Якщо серйозно, то, на жаль, є великі побоювання, що його залишать на посаді. Гордієнко дуже старається показувати свою «вірність» до обласної влади, а та, у свою чергу, фактично контролює більшість в обласній раді…

— Ваша організація існує вже не перший рік. Що зі своєї діяльності Ви могли б підкреслити?

— Виділити хочеться, звичайно, ті історії, які завершилися остаточною перемогою. Але, на жаль, багато проблем доводиться вирішувати місяцями — через юридичну роботу, в судах, через ЗМІ, збираючи підписи громадян… Самі бачите: корупціонерів так просто не перемогти. Але якщо згадати приклади «остаточних перемог», то в минулому році «Антикорупційний рух Запоріжжя» домігся дотримання прав всіх мешканців цілого гуртожитку на вулиці Олімпійській. 125 сімей цього гуртожитку були доведені до нелюдських умов життя — нові «господарі» «реконструювали» кухні, холи, пожежні сходи, перетворюючи їх в нові «квартири». Мешканцям довелося облаштовувати кухні в своїх кімнатках, було порушено багато будівельних і протипожежних норм. На щастя, спільними зусиллями це свавілля вдалося зупинити.

— «Запоріжгаз» останнім часом часто на слуху. Це підприємство програло справу щодо незаконного встановлення загальнобудинкового лічильника, тоді йому виписали штрафи за «донарахування» в платіжках. У вашої організації є своя «історія» з «Запоріжгазом»…

— Погодьтеся: багато запорожців скаржаться на якість газу. Так, майже ніхто з нас не може його професійно перевірити. Але якщо в одному і тому ж будинку у тій самій порі року одна і та ж сім’я раніше витрачала 3 кубометри за місяць, а потім стала витрачати 7 або 10, то це про щось говорить. Це по-перше. По-друге, коли запорожці стали носити свої лічильники на перевірку в різні структури, то приватні ліцензовані експерти зазначали, що лічильники рахують неправильно. У той час як інші контролюючі органи стверджували, що все працює коректно. По-третє, ми врешті-решт виявили махінації з фіктивними аваріями. Це відома на всю Україну справа: в документах було зазначено, що сталася аварія і викид газу, а потім списаний таким чином газ продавався підприємствам. Цікаво, що формально пояснялися просто фантастичні умови «аварії»: начебто газ «виходив» з пошкодженої труби діаметром 15 см протягом 3 годин. Уявляєте, що б це була за катастрофа, якби це відбувалося насправді?! По-четверте — і це теж досить відома махінація — як ви знаєте, вартість персональних газових лічильників закладена в тариф для кожного з нас, але чомусь всім нам доводилося платити за встановлення лічильників у квартирі. Уявіть, скільки на цьому зароблено грошей в масштабах міста або країни.

— Ви також виступали на боці частини трудового колективу Запорізького авіаційного коледжу в їх протистоянні з директором закладу Олександром Дудниковим. Нагадайте читачам, в чому там була справа і чим все закінчилося?

— Ще не закінчилося! Як я і казав, домогтися справедливості — справа не швидка і не легка. Якщо коротко, суть справи така. Викладачам за законом може бути нарахована премія «за престижність праці» — до 20%. До нас звернулися деякі викладачі коледжу з інформацією про те, що директор отримував кошти з розрахунку максимальних 20% доплат, однак викладачі отримували менше: хто — 5%, хто — 10%, а хто — і взагалі нічого. Гроші ж розподілялися серед наближених керівника. Держаудитслужба за підсумками перевірок фінансової діяльності закладу з 1 січня 2015 року по вересень 2018 року виявила порушення на 1 млн 671 тисячі грн. Але незважаючи на це, на скарги і заяви в правоохоронні органи, написані, зокрема, і з нашою допомогою, директор залишається на своєму місці.

— Зважаючи на результати виборів, вже зрозуміло, що нас чекають великі кадрові зміни в державі. Однак навіть таких чиновників, як Гордієнко, ці зміни можуть торкнутися не скоро. У певному сенсі навіть губернатора може бути легше відправити у відставку, ніж директора департаменту або управління…

— Так. Але все-таки багато що залежить від конкретної людини на посаді. Президент впливає на політику в масштабах держави, зокрема і на кадрову. Губернатор впливає на політику і на кадри на регіональному рівні. Можливості для звільнення таких чиновників є і будуть. І взагалі ми, звичайно, повинні відійти від практики кулуарних призначень держслужбовців такого рівня. Прозорі відкриті конкурси! Можливість для громадян брати участь і контролювати відбір високопоставлених чиновників. Нехай на бігбордах будуть висвітлюватися не звіти про «успіхи і досягнення» влади, а інформація про конкурсний відбір на посаду керівника департаменту або директора комунального закладу.

Також, я вважаю, з влади повинні піти чиновники «старої формації». Можливо, навіть необхідно обмежувати перебування держслужбовців на посаді певним терміном. Більшість представників «старої влади», як ми її називаємо, не хочуть нічого змінювати, не турбуються про розвиток. Навіть навпаки — їм вигідно нічого не змінювати. Можна нічого не робити, а «в кращому випадку» ще й осісти на фінансових потоках. У владі потрібні молоді, креативні, готові до змін люди.