«Україна має провести власне розслідування по МН-17 і притягнути винних до відповідальності», — М. Лубківський

Кожен злочин має свої імена. Удавка справедливости навколо організаторів і виконавців теракту МН 17 звужується, вважає координатор Руху «Справедливість», дипломат Маркіян Лубківський.

В ефірі каналу Еспресо він підкреслив, що бачить позитивну динаміку розслідування цього злочину: «Немає приватних «БУКів», як і не може бути таких фраз: «БУК» прийшов, вбив людей і пішов». Кожен злочин має свої імена. Зброя була завезена за конкретною командою. Екіпаж «БУКу» влучав у ціль також за чиєюсь командою. І для України принципово самій провести розслідування і засудити винних. Це питання безумовно зіграло б на користь наших відносин із Нідерландами, зокрема у питаннях інтеграції до ЄС, — вважає дипломат.

Маркіян Лубківський підкреслив, що докази і напрацювання тодішнього керівника СБУ Валентина Наливайченка, одержані в перші години після злочину, лягли в основу розслідування. Голландські слідчі дуже скрупульозно вивчили і сателітні знімки, і переговори бойовиків, які були зібрані українськими слідчими.

На думку посла, розслідування катастрофи займе певний час. Росія намагається і буде продовжувати намагатися впливати і тиснути на слідство. «В останні дні вустами своїх пропагандистів Маркова і Корнілова РФ всіляко відводить громадську увагу у зовсім інший бік, але покарання не відворотнє», — підкреслив М. Лубківський. На його думку, крок за кроком слідство виходитиме на фінальний етап.