Кобеля: «Електронізація адміністрування є першим чинником знищення корупції»

В сучасному світі всі ринки глобалізовані, тобто не існує такої цілісної системи, або країни, до прикладу, яка б повністю забезпечувала себе у всіх напрямках. Завжди будуть якісь окремі галузі, які розвиваються з імпорту різних країн.  Тому в економіці важливим показником є розрахунок скільки країна продає, і скільки купляє.

Україна є імпортною країною, і це дуже дивно, зважаючи на те, які у нас ресурси. На жаль, всю дорогу ми так розвиваємось,  за інерцією. Інерційна модель розвитку – це тоді, коли країна живе на залишках ресурсів основних фондів, або ж  тоді, коли країну розглядають лише як сировинну базу. Тобто, країна, з якої можна викачувати сировину. Україна ж є третьою у світі за експортом зерна, при чому ми не в змозі експортувати якусь готову продукцію перероблену з нашого ж зерна. Таким чином нас в певному розумінні й експлуатують.

Що потрібно для того, аби змінити цю ситуацію?

Першим з важливих інструментів є діджиталізація, тобто це перехід на електронне адміністрування всіх регуляторних функцій держави. Таким чином це вплине і на фактор корупції у державі, адже умовно кажучи, не візьме з людини хабар.  До прикладу Естонія, передова  країна Європейського союзу, яка повністю  перейшла на електронне обслуговування населення.  При тому, що починали естонці в гірших умовах, ніж Україна.  Грузія, яка наразі є шостою у рейтингу «Doing Business» Світового банку, видалила всю непотрібну регуляторику і зробили електронізацію  всіх адміністративних процесів.

Якщо вже говорити мовою практики в економіці, то саме такою має бути і процедура повернення ПДВ.  Адже саме податок є чи не основним джерелом  доходу бюджету будь-якої країни.  Це серйозна категорія , яка за останні роки в Україні для підприємців стала надто складною. Для того, аби хоча б якось спростити метод так званого «викачування грошей» з підприємців, потрібно, аби жоден чиновник не мав стосунку до тендерів, закупівель, державних монополій, тобто всі процеси закупівлі повинні бути незалежними.  На сьогодні ми маємо процедури закупівель, в яких «крутяться» лише свої люди. А ось, коли цих всіх нюансів не стане, то ніхто не зможе вплинути на тендерні закупівлі. Тоді ж і розпочнемо знищувати вже давно укорінені корупційні схеми, які дозволяють чиновникам наживатися на  підприємцях.

Ігор Кобеля,

голова Чернівецької обласної парторганізації Руху «Справедливість»