Валентин Наливайченко відвідав Бережанський інститут на Тернопільщині

Сьогодні, 7 листопада, у рамках візиту на Тернопільщину лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко відвідав Бережанський агротехнічний інститут, де прочитав лекцію для студентів і вшанував пам’ять загиблого на Майдані Устима Голоднюка. Тут, в одному з корпусів, сталася страшна трагедія. Раніше тут була тюрма НКВС, де 1941 року було ув’язнено 150 молодих українських хлопців-патріотів.

IMG_4559

На посаді голови СБУ Валентин Наливайченко розсекретив архіви КДБ, після чого стало відомо про цю трагедію в Бережанах — сотні тисяч українських патріотів було замордовано в катівнях НКВС.

Під час розмови зі студентами Валентин Наливайченко основну увагу приділив загрозам тероризму в контексті агресії РФ проти України. Тема зустрічі: «Війни Путіна: війна проти України».

«Злочини, які спричинялися проти нашої землі, завжди мали на меті знищення всього українського, послаблення нашої країни зсередини. Один із таких відбувся 17 липня 2014 року. Тоді я очолював СБУ. Прийшла звістка, що збито Боїнг МН17, що прямував до Малайзії. На борту — 298 осіб. Усі загинули. Ми за 24 години провели оперативне розслідування й представили його результати українській і міжнародній спільноті: літак був збитий терористами російською ракетною установкою класу «земля-повітря» БУК М-1», — розповідає екс-очільник Служби безпеки України.

Після доповіді студенти й працівники навчального закладу ставили цікаві й ґрунтовні запитання, одне з них стосувалося проблеми політичної відповідальності в Україні.

«Влада має бути позбавлена всіляких недоторканостей і привілеїв, має бути, у першу чергу, ухвалений закон про імпічмент президента. Народ повинен мати право не лише обирати своїх представників, а й відкликати!» — відповів Валентин Наливайченко.

Викладачка інституту в Бережанах запитала: «Що Ви в разі перемоги на президентських виборах готові зробити, щоб підняти вищу освіту на належний рівень, а працівники освіти не були жебраками?»

IMG_4556«Наші студенти — чудові, найкращі. Після отримання диплому вони де працюватимуть? Хто з вас готовий працювати й надалі в Україні? Відповідь проста: мають бути гідні зарплати й повага до освітян. Тобто створення умов на рідній землі, а не в сусідніх країнах. Я розумію, що викладач, декан, ректор — це еліта Україна, але такі люди мають отримувати гідну заробітну плату й їх повинні поважати в суспільстві. Студенти теж мають отримати можливість працювати в університетах, стажуватися, як це відбувається в кращих вишах світу. Насамкінець, треба направляти інвестиції й запроваджувати новітні технології в навчальному процесі», — пояснює власну позицію Валентин Наливайченко.

«Країна має стати на світлий шлях розвитку. Не лише в освіті! В усіх сферах: від авіабудування й до харчової промисловості. Але з ким це робити? З вами! Як? Запровадити прозорі конкурси по всій вертикалі. Якщо ви — громадянин України, беріть участь у відкритому конкурсі, перемагайте й працюйте на благо наших людей!» — підсумував лідер Руху «Справедливість».

IMG_4527Як зазначалося вище, у цьому закладі навчався герой Небесної сотні — Устим Голоднюк. Студент 3-го курсу Бережанського агротехнічного інституту захищав Майдан. Був жорстоко побитий беркутівцями, проте це не зупинило хлопця, навпаки — він швидко повернувся з лікарні на головну площу країни. 20 лютого 2014 року внаслідок вогнепального поранення в голову хлопець загинув. Коли його доправили після поранення до готелю «Україна», лікарі вже не змогли врятувати Устима.

Валентин Наливайченко поклав квіти до меморіалу, ушанувавши пам’ять хлопця, який боровся до останнього за гідність і свободу українців. Герої не вмирають!