Обличчя «Справедливості»: Владислав Панін

Владислав Панін – керівник Перечинського осередку Руху «Справедливість», що на Закарпатті. Був кандидатом на голову Перечинскої ОТГ. Перед самими виборами йому спалили автівку. Винуватців і досі не знайшли, а поліція намагається спустити справу на гальмах. Студент Ужгородського національного університету вже є чинним депутатом Перечинської об’єднаної територіальної громади.

Панін

«Нині в Перечинській ОТГ лише троє депутатів від Руху «Справедливість». Та ми все одно намагаємось втілити потрібні для громади проекти. Нам пропонували об’єднатися то з радикалами Ляшка, то з балогівським «Єдиним Центром». Та ми вирішили діяти самостійно. За цей рік було подано з півсотні депутатських запитів та звернень. Коли на них не реагують, намагаємось самотужки виправити ситуацію, адже люди звертаються здебільшого через комунальні проблеми. І як показує практика, достатньо лише почати роботу, нинішня влада одразу теж береться за справу, наганяє техніки, завозить матеріали чи міняє лампочки на стовпах вуличного освітлення. Головна їхня мета – забрати собі лаври. Це виглядає трохи смішно, але головне, що люди отримують бажаний результат», — розповідає Владислав Панін.

КіПанін 1лька останніх років Владислав розвиває ІТ-індустрію на Закарпатті. Багато проектів спрямовані на створення доступного громадського простору. Зі своєю компанією, він вже впровадив такі проекти, як громадський бюджет в Ужгороді, електронна реєстрація в дитсадки та школи, систему електронних петицій. Програмне забезпечення, яке дозволяє це робити, Панін хоче безкоштовно передати в Перечинську ОТГ.

«Уявіть, в міській раді Перечина досі голосують руками! І це не весело, коли в залі є 23 депутати, а в протоколі — 26 голосів «за». Тому я пропоную впровадити електронну систему голосування. Як на приклад «Рада», тільки краща. Ми з партнерами готові передати забезпечення для реалізації цього процесу. Також будемо підключати Перечинську ОТГ до системи «i-Health». Це надзвичайно потрібно у зв’язку з впровадженням медичної реформи. Також зараз намагаємось дотиснути міських депутатів і зобов’язати всі закупки поводити через систему «Прозоро». Це головне, бо й досі гроші витрачаються за схемами. Так, за 5 днів до виборів, тодішній і теперішній міський голова перевів 1, 48 млн. грн приватнику без тендеру з порушенням процедури. Прокуратура про це знає і нічого не робить».

З початку депутатської роботи, партійці Руху Наливайченка намагались впровадити «Громадський бюджет». Та їхній варіант провладна більшість навіть не розглянула, як результат – нині цей механізм майже не дієвий і не застосовується. Депутати Руху ініціюють зміни до положення про «Громадський бюджет» та вимагають впровадження електронного документообігу. Такі елементарні впровадження зекономлять бюджетні кошти та допоможуть їх прозоріше використовувати.

Крім цього, депутат Панін займається благодійництвом і на Великдень планує для нужденних перечинців підготувати великодні кошики. Їх передадуть в місцеві храми, де настоятелі зможуть віддати тим, хто цього справді потребує.