Покинуті на призволяще

Як можна допомогти, коли держава бездіє?

Через поступове, але невпинне зубожіння та погіршення добробуту людей, українські пенсіонери перетворюються на жебраків, залишаючись віч-на-віч з усіма своїми проблемами. Одинокі або покинуті рідними, відкинуті на узбіччя дороги життя, змушені виживати, розраховуючи тільки на себе та випрошувати допомоги у держави.

Пенсіонерка з села Требухів (Броварський район, Київщина), Марія Шкуріна, якій вже за 70 років, звернулась до юристів Київської обласної організації Руху В. Наливайченка «Справедливість» за фаховою допомогою. Клопотала ще й про свою сусідку Нілу Сом, яка через хворі спину та ноги пересувається за допомогою двох костурів та не має можливості приїхати до Києва.

КиевскаяПарадокс ситуації полягає в тому, що на законодавчому рівні наша держава не може підтримувати тих, в кого є діти, хоча ті й покинули своїх батьків на призволяще і по факту вони є одинокими. На Заході зазвичай немає різниці в тому, є у таких людей родичі чи ні. Вони в будь-якому випадку можуть скористатися соціальною допомогою.

Жінки ж, що до нас звернулись, вже стукали у всі двері, неодноразово звертались до представників місцевого самоврядування села Требухів, сільського голови Віталія Куця, до представників Броварської районної ради та депутатів різних рівнів. Але допомоги так і не дочекались.

«У 2002 році я отримала в спадщину 1/3 частину будинку. Та й проблем разом з цим отримала немало, — розповідає свою історію Марія Мусіївна. 2 місяці тому сусіди — власники іншої частини житла — подали заяви до підприємств, щоб ті у будинку відключили світло та газ. «Не можу я вирішити житлові питання спільної сумісної власності з близькими родичами», — причитала старенька. По різним причинам, однак бабусям Київоблгаз та Київобленерго повідключали світло та опалення, залишили стареньких у мороці та холоді.

27157485_540927206259154_1338712211_n

фото з газети «Сыльські вісті» від 24.11.2017 №92

До пані Ніли Сом приїздив кореспондент з «Сільських вістей», зробив репортаж в газеті ще в листопаді 2017 року, але й це не допомогло — ніхто не зробив крок назустріч.

Людська бездушність часом переходить всі межі і це є вироком для суспільства. Своїми діями або бездіяльністю ми підштовхуємо їх до могили. Чому в нашій державі швидко приймаються тільки лобістські закони, чи не час на законодавчому рівні розв’язати й цю проблему? Наприклад, позбавляти права на субсидію або права на спадщину працездатних осіб, які відмовились від немічних батьків?

«Безумовно, що у випадку з Марією Шкуріною потрібно в судовому порядку провести фактичне розмежування успадкованого майна та земельної ділянки, заключити нові договори на постачання послуг, але це ж питання не одного дня. Та й коштів для цього потрібно немало», — коментує справу юрист Руху «Справедливість» Олександр Збанацький. Наразі він узявся допомгти жінці.

У Ніли Павлівни жевріє надія на під’єднання до її оселі газу, але працівники Броварського відділення ТОВ «Київгаззбут», киваючи на те, що пенсіонерка не дотрималася умов договору щодо реструктуризації боргу за газ, більше не має права на повторну таку угоду. Проблемою цією займались і на рівні народного депутата Сергія Міщенка.

 

відповідь на депзверненнявідповідь на депзвернення 2«Ми зв’язались з його помічником Артемом Морозом, конструктивно опрацювали дане питання та оперативно отримали від нього документи, які вже були в роботі. Зокрема, звернення народного депутата на голову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), яке вони перенаправили для уточнення відомостей на ПАТ «Київоблгаз» та ТОВ «Київоблгаз Збут» (Броварський територіальний відділ). Отримані відповіді, фактично, — формальні відписки, які, на жаль, не вирішують проблематику питання по суті», — розповідають активіти Руху, які були задіяні до вивчення питання.
27399614_540927336259141_57904732_n

ТОВ «Київоблгаз Збут» (Броварський територіальний відділ) у своїй відповіді народному депутату Сергію Міщенку повідомив: не має можливості укласти договір погашення заборгованості до тих пір, поки в цьому помешканні не буде зменшено до межі встановлених соціальних норм. З метою вирішення питання запропонували народному депутату допомогти громадянці Сом Н.П. у заміні обладнання на більш енергоефективне та у проведенні робіт з утеплення будинку. Також ми отримали Ухвалу Броварського міського районного суду Київської області від 24. 10. 2017 р. (справа № 361/3382/17), згідно якої скасовано судовий наказ від 23. 08. 2017 р. про стягнення із громадянки Сом Н.П. на користь ТОВ «Київоблгаз Збут» заборгованості за послуги з постачання природного газу. Але так ніхто і не поновив постачання газу, хоча й субсидія була їй нарахована. У нашій державі простому споживачу відстояти свої інтереси з поставщиками послуг монополістами просто нереально!

Щоб не гаяти часу, юрист Київської обласної організації Руху «Справедливість» вирішив допомогти обом пенсіонеркам через звернення на Гарячу урядову лінію та зареєстрував від їх імені звернення. Наостанок домовились з Марією Мусіївною про те, що будемо контролювати виконання зареєстрованих на Урядовій лінії вищезазначених звернень. Також продовжимо спільну роботу з помічником народного депутата Сергія Міщенка, обраний по 98 округу, до якого належить і с. Требухів.

 

«Ми не маємо морального права покинути людей похилого віку на призволяще, киваючи на недолуге законодавство. Органи місцевого самоврядування — як представники всієї громади — повинні самостійно виявляти такі кричущі проблемні ситуації, знаходити реальні шляхи вирішення, а не просто стояти осторонь! На місцевому рівні можливо і створити відповідну робочу групу по вивченню питання, і направити соцпрацівників, і залучити кошти в тому числі із спецфондів, волонтерських організацій і просто оголосити громаді про таку проблему», — обурюється почутими інсторія керівник Київської обласної організації Руху «Справедливість» Костянтин Бєдовой.Київская

 

 

Забезпечити хоч якісь мінімальні умови, щоб хвора пенсіонерка мала можливість вижити… Численні чиновники просто не хочуть займатись такими справами. Хоча це їх обов’язок. Сьогодні ж наше завдання — не дати цим стареньким замерзнути в своїй оселях.

Автор: керівник апарату Київської обласної організації Руху В. Наливайченка «Справедливість» Алла Збанацька

Фото: Прес-служба Київської обласної організації Руху «Справедливість»