Полтавська битва російського генерала

Ігор Головатий

Ігор Головатий, заступник керівника Полтавської обласної організації Руху «Справедливість»

Кому війна, а кому мати рідна. На жаль, ця приказка актуальна для України вже чотири роки. У той час, коли на фронті гинуть молоді люди, дехто в нашій країні будує на крові власне благополуччя. Мова про бізнесменів, які не тільки збагачуються самі, а й допомагають збагачуватися людям, безпосередньо причетним до російської агресії проти України.

«Запасний аеродром» для російського генерала

Один із таких бізнесменів живе і «працює» в самому серці України – в Полтавській області. Лев Орестович Верига — один із найбільш успішних підприємців області. Спільно з дружиною він володіє однією з кращих готелів Полтави «Алея гранд», елітним рестораном «Раффінато», не менше елітним баром «Нега», одним із кращих розважальних закладів міста «Європа», ВІП-рестораном «Козачка», ресторанним комплексом «Каштанова алея» і багатьма іншими об’єктами. І все б нічого, якби сімейство побудувало цей бізнес самостійно. Але на перевірку виявляється, що за цим благополуччям стоїть ще одна людина — Валерій Петрович Капашин.

Пан Капашин доводиться Льву Веризі тестем. Проте, далеко не це привернуло до нього нашу увагу. Справа в тому, що Валерій Капашин — діючий генерал армії Російської Федерації. З кінця квітня 2001 року він займає пост начальника Федерального управління з безпечного зберігання та знищення хімічної зброї. 27 вересня він особисто доповідав Володимиру Путіну про знищення останнього хімічного боєприпасу на об’єкті «Кизнер». Словом, дуже бравий воєначальник воюючою з нами армії.

Полтава генерал

Полтавська область для Валерія Капашин — мала батьківщина. Він народився недалечко від обласного центру, в селі Рунівщина. Ймовірно, саме цей факт пояснює те, що він обрав Полтавщину «запасним аеродром» — все ж рідні місця.

Треба сказати, що виглядає цей «аеродром» у селі Терешки вельми респектабельно: кілька гектар землі, міні-зоопарк, в якому живуть лев і рись, три контрольно-пропускні пункти з озброєною автоматами воєнізованою охороною і, зрозуміло, шикарний будинок-палац.

 

Полтава генерал 5

 

 

Словом, таке собі «Межигір’я» в 15 хвилинах їзди від Полтави. Офіційно все це належить дочці Капашина, проте місцеві жителі стверджують, що під час будівництва маєтку неодноразово бачили бравого генерала армії РФ, який роздавав вказівки будівельникам.

Бізнес під двоголовим орлом

Зять Валерія Карашина — Лев Верига — не приховує своїх проросійських настроїв. Зокрема, в 2011 році він зголосився профінансувати «відновлення первісного вигляду» пам’ятника коменданту Полтавської фортеці Олексію Келіну. Нагадаємо, що в своєму первозданному вигляді пам’ятник був постаментом, прикрашеним величезним двоголовим орлом.

1024px-Валерий_Капашин,_Михаил_Бабич,_Хамид_Али_Рао

Валерій Капашин (ліворуч) на об’єкті «Кизнер», Удмуртська Республіка. 27 вересня 2017 р.

Тоді громадськість Полтави не допустила встановлення на постамент цього символу «русского мира». Однією з причин обурення людей стала інформація про те, що справжнім спонсором проекту є аж ніяк не Верига, а його тесть — генерал армії РФ Валерій Капашин.

«Це не голослівне твердження, я можу це довести. У Капашина тут живе донька, онуки. Це — не остання фігура в Росії. Звідти через Капашина до місцевої влади і надійшло замовлення на установку двоголового орла в Полтаві», — заявив тоді член Полтавського міськвиконкому Василь Ковальчук.

До слова, роком раніше Лев Верига балотувався в Полтавську міськраду від Партії регіонів. Його виборча кампанія рясніла проросійською риторикою. Багато в чому через неї він і не пройшов до міськради — полтавчани довели, що є патріотами України, а аж ніяк не суміжної країни.

«Колаборанти? Ні, не чули»

Здавалося б, місцева влада повинна всіляко дистанціюватися від таких «видатних діячів», як Капашин і Верига. Однак, на практиці все відбувається з точністю до навпаки. Мер Полтави Олександр Мамай неодноразово нагороджував Веригу почесними грамотами як «кращого бізнесмена міста». У цій же якості мер Полтави влаштував Веригу до Ради підприємців міста.

Крім того, Мамай ввів Льва Верига до складу Полтавського міськвиконкому як одного з найбільших бізнесменів міста. Чи варто говорити про те, що стараннями мера Полтави в міськвиконкомі в особі Лева Вериги представлений його тесть — генерал воюючою з нами армії?

Полтава генерал 4

Апартаменти генерала армії РФ на Полтавщині

Місцева влада благоволить клану Капашин-Верига і в бізнес питаннях. Якщо їхнім фірмам потрібна земля під будівництво нових об’єктів — виділяють. Потрібна земля в приватне володіння? Будь ласка! Крім іншого, це пояснюється і тим, що брат Лева Вериги Ігор є начальником управління звернення громадян, організаційної роботи та загальних питань в Полтавському міськвиконкомі. У своїй декларації Ігор Верига вказує, що його родині належать три квартири, два гаражі, три земельних ділянки і дача. Також Ігор Орестович володіє двома автомобілями, тримає депозити в двох українських банках, а також зберігає 20 тисяч доларів, 5 тисяч євро і 100 тисяч гривень «під подушкою» — готівковими коштами. Погодьтеся, непогані активи для державного чиновника, річна зарплата якого становила менше 160 тисяч гривень.

Чому ж мер міста не тільки тримає у виконкомі представника сімейства колаборантів, а й усіляко сприяє їхньому процвітанню на полтавській землі? Відповідь, здається, очевидна: на кону стоять серйозні гроші. Адже для того, щоб утримувати будинок з закритим 25-метровим басейном, автопарк із чотирьох розкішних автомобілів і інші «приємності», потрібно бути готовим до серйозних витрат. Очевидно, що частина цих витрат покривається за рахунок російських грошей, які в Полтаві уособлює клан Капашин-Верига.