Верховна Рада: їхні плани та наші прогнози

Руслан Колєсніков, керівник Секретаріату Руху "Справедливість"

Руслан Колєсніков, керівник Секретаріату Руху «Справедливість»

Ключове, чого ми чекаємо від наступного пленарного тижня — виконання обіцянок влади і завершення розгляду питань судової реформи, а саме — законопроекту «Про Вищий антикорупційний суд». Це — той Закон, який вимагає українська громадськість, європейські партнери України і виклики часу. Однак, тут парламентаріям необхідно бути обережними, адже в «президентському» законопроекті може бути спеціально закладено низку норм, спрямованих на те, щоб такий суд не зміг запрацювати на практиці.

??????????????????????

З огляду на рівень політичної корупції в Україні, мене особисто бентежить норма, яка зменшить роль міжнародної панелі експертів у відборі суддів. Рекомендації Венеціанської комісії говорять зовсім інше. Так, ми хотіли б, щоб Україна не залежала в формуванні органів влади ні від Заходу, ні від Сходу, але на сьогоднішній день, участь міжнародних партнерів важлива, бо український політиком цілком залежить від олігархів. А саме цим хлопцям ефективно працюючий Антикорупційний суд не вигідний. Тому, будемо сподіватися на те, що в Парламенті залишилися здорові сили, які з усією серйозністю поставляться до розгляду цього важливого Закону, безпосередньо пов’язаного з національною безпекою і майбутнім України.

Я припускаю, що на депутатів при спробі «протягнути» законопроект «Про Вищу антикорупційному суді», спущений в парламент із Банкової, можуть тиснути. Як показує практика, при бажанні президента вигідні йому закони вдається проголосувати. Якщо ж його не проголосують, ми зрозуміємо, що бажання боротьби з корупцією з боку влади залишається декларативним.

Також, швидше за все депутати відправлять у відставку главу Нацбанку Валерію Гонтарєву. Питання затягнулося, свої зобов’язання перед Порошенком вона виконала, безбідне життя на кілька наступних поколінь Гонтарєвих, швидше за все, забезпечила. Відповідно, Рада проголосує за призначення новим главою НБУ Якова Смолія. Наскільки мені відомо, домовленості влади з Ляшком, Яценюком і Бойком вже досягнуті.

Серед іншого, очікується внесення подання від Генпрокуратури про позбавлення депутатської недоторканності, затримання і обрання запобіжного заходу для екс-голови правління НАК «Нафтогаз України», народного депутата від «Опозиційного блоку» Євгена Бакуліна. Це — ритуальне шоу від Юрія Луценка, який продовжує втрачати рівень довіри населення. Можу точно прогнозувати, що не дивлячись на рішення депутатів, справа Бакуліна закінчиться «пшиком», як і інші справи корумпованих чиновників.

Vybory

Не вирішене питання дострокових виборів. Швидше за все, вибори будуть плановими, восени наступного року. Конфігурація може помінятися, якщо технологи Порошенка не зможуть домовитися з партнерами по нинішній, практично розваленій, коаліції. Якщо президент побачить, що розраховувати на перемогу в президентській кампанії не може, то спробує завести своїх сателітів і сформувати новий уряд. Ясно, що це буде не БПП, але в Україні є безліч партій і при належному вливанню коштів, союзники Банковій зайдуть під новими партійними брендами. У будь-якому випадку, рішення буде прийнято в найближчі кілька місяців.

Перманентно олігархічні проекти готуються до виборів парламентських, проводячи вибори до місцевих рад. Фінансування потихеньку йде, триває скупка голосів на місцях. Велика кількість опозиційних партій не готові до виборів, як мінімум з точки зору акумулювання фінансів, тому певний сенс в осінніх виборах є. Але і деякі союзники президента не готові, тому дострокові вибори можуть бути сприйняті не інакше, як зрада. Втім, для української політики це цілком нормально.