Третя річниця теракту в Харкові: пам’яті Данила Дідика

152257

Назар Приходько, громадський активіст, блогер, волонтер

Сьогодні виповнюється 3 роки з дня теракту у Харкові під час Маршу Єдності, присвяченому вшануванню першої річниці загибелі Героїв Небесної Сотні та загалом єдності України. Внаслідок теракту 4 осіб, серед яких один правоохоронець, а також Данило Дідик, про якого я хочу вам трохи розповісти.

28168172_1702214486488617_556243453326194128_n

Данило народився 27 квітня 1999 року, трохи пожив у Німеччині, але згодом повернувся до рідного Харкова. Навчався у харківській бізнес-гімназії, був учасником фанатського руху ФК «Металіст». 22 лютого 2015 року він йшов попереду колони і в момент вибуху пристрою, закладеного під тротуар, знаходився біля його епіцентру. Впав у кому та, не приходячи до тями, помер…

Я пам’ятаю той шок суспільства та мій зокрема, коли ми дізналися, що окрім Миколи Мельничука, якому було 18, Вадима Рибальченка (37 років) та Ігора Толмачова (52 роки), загинув зовсім юний хлопчина. Зовсім. Навіть молодший за Назара Войтовича, наймолодшого Героя Небесної Сотні.

Внаслідок АТО, що була оголошена в Харкові СБУ, вдалося піймати організаторів та виконавців теракту. Ними виявилися колаборанти з організації «Харьковские партизаны», а тодішній радник Голови СБУ Markian Lubkivskyi повідомив: окрім різноманітної вогнепальної зброї у терористів-колаборантів було вилучено реактивний вогнемет «Шмель» (такий же, як той, з якого відправили до пекла «Гіві»).

Та, на жаль, навіть успішна операція СБУ не поверне нам Данила, який, до речі, був нагороджений Орденом за мужність ІІІ ступеня, і є наймолодшим його Кавалером у новітній історії…

Я вважаю його Ветераном Національно-Визвольної Війни. Таким собі «сином полку». Але найстрашніше в тому, що його однолітки вже цьогоріч можуть опинитися на передовій, як 1998 рік народження у 2017-му…. Не має так бути. Ми маємо виграти війну якнайшвидче, в пам’ять про Данила та всіх хто поклав своє життя за волю, єдність та Незалежність України!

Спочивай з миром, Даня, наймолодший Воїн!