У Новотроїцькому медики ПДМШ надали допомогу пораненому діду, який «народився в бронежилеті» та любить розповідати анекдоти

У Новотроїцькому на Донеччині медики Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова надали екстрену допомогу чоловіку, який підірвався на розтяжці неподалік від українського контрольного пункту в’їзду-виїзду. Про це розповів Василь Олексюк, водій бригади ПДМШ, яка обслуговує медпункт біля цього КПВВ.

Як розповів Василь, 70-річний мешканець Макіївки з окупованої території їхав до Запоріжжя. Ще в сірій зоні, не діставши25589858_1530747423710851_550306219_nсь нашого «нуля» і не зважаючи на попереджувальні знаки про міни, він захотів до туалету й пішов до кущиків, як він робив і раніше, за його словами. Але цього разу не минулося – зачепив розтяжку.

Першу допомогу потерпілому надали українські прикордонники, які наклали дідусю джгут і покликали медиків ПДМШ. Разом із Василем на «нуль» приїхали хірург Дмитро Пожарський та медсестра Ніна Шапошник. Медики виявили численні поранення лівої кінцівки від стегна до щиколотки. Також дідусю зачепило грудну клітку з лівого боку, але легеня вціліла. Пироговці замінили джгут на тиснучі пов’язки та відвезли до медпункту, де стабілізували пораненого й передали «швидкій», яка відвезла його до лікарні.

«Можна сказати, що дід не те що в сорочці народився, а в бронежилеті, бо осколки пройшли буквально в сантиметрах від основних артерій», – каже Дмитро Пожарський.

Дідусь виявився нелякливим (не злякався, шо потрапив до рук «лікарів хунти») та ще й з міцними нервами. «Коли ми прийшли, він був притомний, а коли усе йому позапаковували, позамотували та посадили його до машини, він каже: «Хочете, я вам анекдот розкажу?» Тож ми його веземо, а він нам анекдоти розповідає», – сміється Дмитро.

Pozharsky_Shaposhnyk_Oleksyuk

Пункт надання первинної допомоги для громадян, які перетинають лінію розмежування через КПВВ «Новотроїцьке», було відкрито 27 грудня 2016 року в рамках проекту, який фінансує Європейська Комісія, а саме її Генеральний директорат з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту (ECHO), і реалізує міжнародна організація Première Urgence Internationaleу співпраці з ПДМШ.