Наливайченко: ФБР і Мінюст США опрацьовують докази корупції в українській владі

Адміністрація нового президента США Дональда Трампа буде характеризуватися «нульовою толерантністю» до корупції у світі, в тому числі і в Україні». Про це заявив лідер руху «Справедливість», колишній голова СБУ Валентин Наливайченко в ефірі «Еспресо».

«Особливо – в українській владі, особливо – стосовно президента Порошенка та його найближчого оточення», — додав він.

При цьому Наливайченко наголосив, що в Україні відбувається не боротьба з корупцією, а її імітація. «І цього нова адміністрація Сполучених Штатів не сприймає, і цього не сприймають європейські партнери», — наголосив лідер руху «Справедливість».

Він підтвердив, що спецслужби США мають у своєму розпорядженні докази корупції в українській владі.

«Я підтверджую, що  ФБР США дійсно має і не тільки плівки Онищенка, але і матеріали з жахливою корупцією в українській владі.  Американська сторона, в тому числі, їх отримала. Фахівці ФБР, Мін’юсту вивчають ці докази, чи ці матеріали достовірні чи ні», — наголосив колишній керівник СБУ. І додав, що після  «призначення нового міністра юстиції США ми побачимо,  які правові кроки будуть і кого вони викличуть на допит».

За словами Наливайченка, адміністрація Трампа має намір серйозно посилити боротьбу з корупцією у світі.

«США зараз і нова перехідна адміністрація після 20 січня 2017 року серйозно візьметься за питання відбудови світового простору, вільного від офшорів, вільного від розкрадання бюджетів всіх країн, без виключення. І серйозні будуть зміни в юрисдикції міжнародних судів, американських судів, навіть ролі МВФ з точки зору пошуку, затримки або арешту і повернення вкрадених активів до тих країн, які вже очищаються від корупції», — заявив Наливайченко.

За його словами,  нова адміністрація США має намір пропонувати МВФ припинити фінансувати уряди, які лише імітують проведення реформ та боротьбу з корупцією.

«Нова американська адміністрація готує звернення, щоб Міжнародний валютний фонд фінансував не провальні уряди і міфічні реформи, незалежно від назви країни, а фінансував незалежних журналістів розслідувачів по всьому світу, незалежні приватних детективів, компанії, які здатні розшукати вкрадений актив, в тому числі на офшорах,  повідомити про це і після цього  допомогти повернути викрадені гроші», — розповів Наливайченко.