Пам’яті героїв Крут

Бій у селі Літки, що на Київщині, безпосередньо пов’язаний з подіями у Крутах. Місцеві мешканці з покоління в покоління передавали спогади, хоча це було небезпечно, про те, як наприкінці січня до села увійшов невеликий загін молодих українських вояків. Мешканці охоче їх прийняли і розмістили по хатах, бо на вулиці лютував мороз.

Їх розстріляли, закатували та порубали російські нападники-муравйовці холодного січневого дня в селі Літки Броварської округи. Ціною свого життя юні студенти Київської військової школи імені Богдана Хмельницького затримали ворога на чотири дні. Цей час, який був виграчений та окроплений юною кров’ю, дав змогу укласти Брест-Литовський мир. Після бою місцеві селяни, не зважаючи на заборону більшовиків, позвозили загиблих і поховали їх у братській могилі.

IMG_2211
На могилі в Літках в пам’ять про загиблих захисників правди, свободи і соборного народовладдя вояків Української Республіки було встановлено пам’ятник у вигляді хреста. Історію про їхній героїзм та відданість вільній Батьківщині намагались приховати в радянські часи. І тільки в 1996 році історія стала надбанням громадськості. На жаль, не збереглось інформації про імена цих героїв. Але пам’ять про їхню безмежну відданість честі, славі та справедливості буде жити в серцях багатьох поколінь українців.

Цьогоріч морози не злякали патріотів і вони вийшли на мітинг пам’яті, ініційований керівником Броварської районної організації Руху «Справедливість» Василем Симиненком. До братської могили вшанувати героїв приїхали активісти Київської обласної організації Руху В. Наливайченка на чолі з Костянтином Бєдовим та Чернівецької обласної організації на чолі із заступником керівника Андрієм Павлюком. До Руху «Справедливість» також доєдналися представниками ГО «Стоп Свавіллю» на чолі з головою Юрієм Федоренком.
Достеменно відомо, що невдовзі після загибелі юнкерів місцевий столяр Степан Обеременко таємно вночі під час окупації села російсько-більшовицькими агресорами встановив на могилі юнкерів великий дерев’яний хрест з вирізаними на дошці словами: “Тут захоронені захисники України, по звірячому замучені більшовиками”. «Наступного дня більшовики з прокльонами спалили той хрест і розрівняли могилу. Та через добу могила була відновлена і на ній знову був встановлений хрест із таким же написом. Цей Курган із хрестом до сьогодні стоїть в селі Літки. Вічна пам’ять Героям!» — розповів Костянтин Бєдовой.

IMG_2212
Із архівних даних: у селі Літки Броварського району під Курганом із хрестом, покоїться прах 24-рьох юнкерів першої сотні Першої військової юнкерської школи імені Б. Хмельницького, які героїчно стримували вогнем муравйовські банди, аж поки їхні товариші по зброї організовано, за наказом, не повантажились в ешелони, забравши з собою вбитих та поранених. А потім, в ніч з 16 (29) на 17 (30) січня вирушили пішки до Києва через Семиполки, досягши 20 січня ввечері села Літки. Там же у нерівному бою переважна більшість юнкерів загинула, а кільком захопленим у полон і зв’язаним захисникам України муравйовці повідрубували шаблями голови. У січні 2008 року за ініціативи та власним коштом голови сільської ради Лідії Аркадіївни Пінчук, Курган з хрестом на місці поховання юнкерів був упорядкований та ошатно обкладений гранітом. На мармуровому козацької форми хресті, встановленому українськими патріотами в 1996 році, викарбувано напис: 21 СІЧНЯ 1918.