REUTERS: Коментар: До яких жорстких заходів може вдатися Трамп через корупцію в Україні

12 грудня 2017року, Джош Коен

https://www.reuters.com/article/us-cohen- ukraine-commentary/commentary- how-trump- can-get-
tough-on- ukraine-corruption- idUSKBN1E62M2

Західним партнерам України може врешті-решт забракнути терпіння спостерігати за небажанням Києва протидіяти повсюдній корупції в країні. Сполучені Штати, Європейський Союз та Міжнародний валютний фонд, усі вони виступили з критикою нещодавнього підриву незалежного розслідування актів корупції Генеральною прокуратурою України – організацією, що сама звинувачується у бурхливій шахрайській діяльності.

“Нещодавні події, зокрема перешкоджання розслідуванню фактів корупції на найвищому рівні, арешт посадових осіб Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та вилучення секретних файлів НАБУ, викликають занепокоєння щодо відданості України справі боротьби з корупцією, — йдеться у заяві Держдепартаменту США від 4 грудня. – Ці дії підривають народну довіру та провокують ризик послаблення міжнародної підтримки, що надається Україні”. ЄС та МВФ висловили схожі побоювання.

Держсекретар Рекс Тіллерсон має право гнівно реагувати на нападки на НАБУ. Відомство було засноване за підтримки США й Вашингтон виділив агентів ФБР для проведення навчання агентів НАБУ. Бачити як Генпрокуратура підводить ФБР, розкриваючи імена агентів НАБУ під прикриттям, потенційно наражаючи їх на небезпеку, являє собою не що інше, як встромляння Києвом невдячного пальця в око США.

Війна проти НАБУ це просто останній з кроків, зроблених корумпованою старою гвардією України для знищення антикорупційних досягнень реформаторів. Стара гвардія також підриває роботу інших антикорупційних установ, заснованих за підтримки Заходу, так само як і закон, що вимагає від усіх державних службовців заповнювати декларації про доходи.

Але ситуація ще гірша, ніж просто нападки на установи. Правоохоронні органи також застосовують сфабриковані кримінальні обвинувачення та утиски з метою роз’єднання антикорупційних активістів та організацій Києва. За словами представників наглядової організації “Центр протидії корупції”, що демонструє сміливу позицію, організація піддається нападкам з боку податкової служби, а її лідери стали жертвами кампаній із наклепу та залякування, організованих спецслужбою України, СБУ. Дві інші громадські організації, що допомагають зруйнувати схеми нелегального постачання медикаментів, реалізовуваних українською корупційною “фарммафією”, також є мішенями для серйозних кампаній із переслідування та сфабрикованих кримінальних обвинувачень. Напевне, найстрашніші прояви цих переслідувань відбулися у Харкові, де невідомі нападники жорстоко побили двох активістів, після чого ЄС виступив із вимогою до влади захистити активістів від подальших нападів.

США має багато чого на кону в Україні. Вашингтон намагається заснувати демократичну, прозахідну Україну шляхом гарантій надання мільярдних позик Києву, що означає, що американські платники податків покриватимуть витрати у разі, якщо Україна виявиться нездатною розрахуватися із цими боргами. Сполучені Штати також забезпечили країну нелетальним обладнанням, таким як комплекти бронезахисту, на суму 750 мільйонів доларів США. Крім того, за словами високопосадовця НАТО, Вашингтон та його союзники підтримували Україну шляхом впровадження економічних санкцій проти Росії у відповідь на анексію Москвою Криму та вторгнення у Східну Україну; замороження співробітництва з ядерної безпеки з Москвою, потенційно підвищуючи ризик отримання ядерної зброї такими угрупованнями бойовиків, як Аль-Каїда або Ісламська держава, та припинення усього “практичного співробітництва з Росією”.

Вашингтон та його союзники мають захистити свої інвестиції в Україну та підтримати українські антикорупційні заходи через повернення представників влади Києва на правильний шлях. Без американської жорсткості з найкращих міркувань Україна ризикує повторити результат Помаранчевої революції 2004 року, коли затримка у впровадженні реформ призвела до виборів проросійського президента, таким чином повернувши Україну назад на орбіту Москви.

По-перше, Захід має використати свій фінансовий тиск на Київ. Це означає, що як мінімум МВФ має висунути вимогу щодо заснування антикорупційного суду. Венеціанська комісія Ради Європи нещодавно надала чіткі рекомендації щодо структури цього суду, й немає жодного виправдання подальшим зволіканням. США та ЄС повинні разом дати Києву чітко зрозуміти, що поки не закінчиться війна проти НАБУ та антикорупційних активістів, вся допомога, крім гуманітарної, буде заморожена.

По-друге, Захід має змиритися з фактом, що він підтримав неправильного лідера в Україні. Президент Петро Порошенко значним чином провалив свою обіцянку очистити країну від корупції. Насправді, занепокоючою реальністю є те, що з того часу, як Порошенко особисто контролює ГПУ та СБУ, установи звинуваючуються у підриві супротиву України на війні через хабарництво, багато хто вважає, що він вживає жорстких заходів щодо політичного інакомислення та дискредитує антикорупційних активістів, щоб обійти опозицію і бути переобраним. Це не той тип лідера, якому Вашингтон має довіряти, і в той час як Захід (та українці) на даний момент застрягли із Порошенком, США та їхні союзники мають бути готові працювати в обхід йому, якщо виникне потреба.

Це означає відсутність у подальшому дипломатичних червоних доріжок, таких як запрошення Порошенка звернутися до Конгресу під час спільних засідань. Вашингтон повинен також публічно пов’язати себе із політиками-реформістами, такими як колишній голова парламентського антикорупційного комітету Єгор Соболєв. Також має бути посилена підтримка антикорупційних громадських організацій. Нарешті, Тіллерсон повинен створити консультативну раду, що складатиметься з представників провідних організацій громадянського суспільства, й під час своїх офіційних візитів до Києва високопосадовці США мають публічно зустрічатися з цими реформаторами для демострації американської підтримки. Ці кроки донесуть чіткий меседж Порошенкові та решті політичного класу Києва: Захід підтримує український народ, а не особисті політичні статки його лідерів.

Захід також має вдарити корумпованих політиків та їхніх посібників в найболючіше місце, а саме по їхнім гаманцям. Мільярди доларів брудних українських грошей залишають країну щороку й більша частина їх осідає в західних країнах. Американські та європейські посадовці мають приділити першочергову увагу замороженню західних активів українських посадовців-корупціонерів та їхніх друзів-олігархів відповідно до глобального Закону Магнітського від 2016 року, який дозволяє адміністрації Трампа накладати заборону на видачу віз та санкції на осіб, винних у порушенні прав людини та масштабних корупційних діяннях будь-де у світі. Вище керівництво ГПУ та СБУ має перебувати під особливим наглядом. Українські посадові особи, участь яких буде виявлена у жорстоких нападах на антикорупційних активістів, мають відповідати перед законом.

Україна не є державою, що не відбулася, як заявляють деякі аналітики. Насправді, із освітченим населенням та близкістю до Європи, довгострокові перспективи країни яскраві. Але як попередив Тіллерсон, Україна може “втратити душу через корупцію”, якщо продовжить йти нинішнім шляхом. Реформатори України та їхні західні друзі повинні забепечити, щоб цього не сталося.