МЗС України на вимогу Наливайченка почав відвідувати українських в’язнів у буцигарнях Росії (документ)

Українські консули в РФ на вимогу лідера Руху «Справедливість» Валентина Наливайченка відвідали два десятка економічних в’язнів-українців, які зараз знаходяться в СІЗО та буцигарнях Росії.

економічні вязні документ 1економічні вязні документ 2

МЗС України повідомляє, що наразі цим громадянам України було надано необхідні консультації, перевірено, чи отримують вони належне медобслуговування, чи мають адвокатів. Прізвища тих, до кого наразі дійшли посадові особи Посольств та Генконсульств, зазначені у листі.

Основне, на чому акцентували увагу – неприпустимість тиску з боку адміністрації пенітенціарнихзакладів. Адже до рідних, які й звернулися до Наливайченка, та до українських журналістів постійно надходить інформація, що українців масово змушують ставати наркокур’єрами, а потім кидають за ґрати. Відбір іде не просто так: 98% ув’язнених — це чоловіки у віці від 20 до 35 років. Потім їм, в обмін на свободу, пропонують якийсь час повоювати за так звані ЛНР/ДНР.

Нещодавно матір одного з економічних в’язнів, жителька Черкащини Катерина Онопрієнко, яка представляє інтереси родин потерпілих повідомила, що в камері однієї із буцигарень РФ, не витримавши тиску і знущань, укоротив собі віку 20-тирічний хлопець, якого теж засудили за вже стандартною 228-ою статтею.

«Права людини у всьому світі сприймаються як основоположне право, але російська влада їх просто не визнає. Не визнає справедливості та правосуддя! Тому ми маємо боротися, маємо домогтись справедливого звільнення наших громадян, які незаконно ув’язнені та утримуються на території країни-агресора», — зауважив лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко.

Нагадаємо, минулого місяця Наливайченко передав до МЗС список зі 125-ти прізвищ, наразі їх вже більше 200-сот. Загалом же, за даними Катерини Онопрієнко, їх там більше чотирьох тисяч. Рух “Справедливість” стежитиме за розвитком подій навколо економічних в’язнів і надаватиме юридичну допомогу постраждалим.