Процес вступу України до НАТО може зайняти 10-12 років — М. Лубківський

Парасолька НАТО має бути розкрита над Україною, але процес вступу України до Альянсу може зайняти 10-12 років.

Про це в ефірі Громадського радіо заявив координатор Руху «Справедливість», посол Маркіян Лубківський.

«Вступ України до НАТО, мабуть, найбільш тривалий процес серед усіх мені відомих європейських країн. Це своєрідний рекорд або антирекорд. На жаль, Україна змарнувала всі шанси, які їй давалися неодноразово і в часи Леоніда Кучми, і в часи Віктора Ющенка. І зараз цей шанс знову  в нас є», — зауважив він.

Свого шансу не змарнували Хорватія і Чорногорія, де я працював свого часу на дипломатичній роботі. Процес інтеграції цих країн до НАТО з моменту одержання ними Плану дій щодо членства (ПДЧ) зайняв, відповідно 7 і 9 років.

На переконання дипломата, обставини складаються таким чином, що Україна сьогодні є жертвою агресії з боку РФ і членство в Північноатлантичному Альянсі — питання нашого виживання і нашого майбутнього.

«Я не бачу іншого захисту від агресора, якщо це не членство в НАТО. Україна сама в силу різних обставин не здатна протистояти такій потужній  державі, як РФ.

Тому парасолька НАТО має бути розкрита над Україною і це справді сьогодні має бути пріоритетним питанням для української влади», — наголосив Маркіян Лубківський.