Наливайченко: Необхідно посилити відповідальність за мародерство під час війни

Лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко вважає, що парламент повинен посилити контроль за використанням державних коштів, виділених на обороноздатність країни. Про це він заявив в ефірі телеканалу NewsOne.

«Питання нацбезпеки і контроль парламентський за використанням державних коштів на оборону — це зобов’язання парламенту. І не треба робити вигляд, що це політична дискусія. Контроль має бути», — наголосив він.

Наливайченко вважає, що Рада повинна посилити відповідальність за зловживання державними коштами, виділених на оборону.

«Депутати мають ухвалити закон, що передбачав би суворе покарання за мародерство під час війни. Тобто за те, щоб задирали ціни, за те, щоб втридорога продавали бійцям неважливо що — чи амуніцію, чи їжу, чи знаряддя», — зауважив екс-голова СБУ.

Наливайченко вважає, що закон також повинен передбачати «відсутність строків давності за мародерство під час війни». Він зауважив, що подібна практика діє, зокрема, у Хорватії, яка має успішний досвід реінтеграції власних території, які були захоплені сербами під час конфлікту. «Вони повернули території, але всі чиновники, всі постачальники все життя у Хорватії і знали, і каралися за мародерство під час війни», — сказав він.

«Зобов’язання парламенту — ухвалити такий закон, щоб мародерство під час війни було недопустимо самим законом і покарання було якомога суворішим», — наголосив Наливайченко.

Нагадаємо, що під час акцій протесту у Києві 15 листопада рух «Справедливість» передав до АП 300 томів із заявами людей, які вважають себе постраждалими від дій офшорників у владі . «Вони (влада) — мародери під час війни!»- наголосив Наливайченко і запевнив, що рух посилить протести і тиск на владу, якщо корупціонери-депутати, не будуть заарештовані, а їхнє награбоване майно не буде повернуто у бюджет.