Легалізацію медиків на передовій гальмує штаб АТО, — Геннадій Друзенко

Ми віддаємо останнє, щоб виконати роботу держави, а хтось купує двадцять третю яхту, говорить керівник Першого добровільного мобільного шпиталю імені Миколи Пирогова.

Гість ефіру Громадського радіо — керівник ПДМШ Геннадій Друзенко.

Дмитро Тузов: Під час минулої нашої розмови ми з’ясували, що медичний персонал в зоні АТО працює практично нелегально. Наскільки змінилася ситуація?

Геннадій Друзенко: Вони працювали нелегально на території військових частин. В цивільних прифронтових лікарнях механізм був і є узгоджений. Тоді ми ухвалили рішення вивезти всіх наших людей з місць тимчасової дислокації військових, щоб не шукати «пригод», бо перебування без юридичних підстав на території режимного об’єкту — це кримінальний злочин.

Люди були виведені. Історія досі триває. Цими вихідними ми мали розмову зі штабом АТО. Саме на цьому рівні загальмувалися накази про включення до складу сил і засобів.

На цих вихідних відбулася чергова ротація ПДМШ. 24 наших медики, які працювали в Волновасі, Попасній, Новоайдарі, Щасті та Станиці Луганській, прийняли більше 2 200 пацієнтів, серед яких було більше100 військових, яких привозили в ці лікарні. Ми працюємо з військовими, на жаль, на другій лінії. На передовій проблема залишається.

Цієї неділі телефонували зі штабу АТО і просили конвертувати наш список з тими, хто брав участь в тих ротаціях, коли люди стояли у військових частинах, з Excel в Word. Сподіваюсь, вони щось готують. Але спочатку накази, потім продовжуємо розмову.

Після оприлюднення декларацій все це виглядає абсурдно. Ми віддаємо останнє, щоб затулити ту дірку, яку має закривати держава, а хтось купує двадцять третю яхту. У мене є робота. Але я дивлюся в очі нашій медсестрі, яку скоротили з Інститут урології НАМН через урізання бюджету. Вона нагороджена орденом за мужність, є учасницею бойових дій. Вона — мати-одиначка. Що я їй скажу?

Дмитро Тузов: Наша країна у цьому плані невиліковна?

Геннадій Друзенко: Я не бачу одужання. Доки я не побачив декларації, не уявляв такого масштабу. Це патологія.

Наталя Соколенко: У мене є питання стосовно комплектації аптечок. Знову я чула, що закупили не те та у великих обсягах.

Геннадій Друзенко: Я не є фахівцем, але від Уляни Супрун знаю, що закупили джгут Есмарха, який використовується з кінця 19 століття. Він не є надійним.

Дмитро Тузов: Як «лікувати» країну?

Геннадій Друзенко: В українському варіанті краще менше держави. Нам не потрібне НАБУ, нам потрібний дозвіл на зброю, тобто нам підходить не європейська, а американська модель.

Про нашу політику треба говорити в медичних термінах. Або прийде хірург, або патологоанатом. Краще, щоб прийшов хірург і повирізав метастази.

Україна живе феодалізмом. Нам потрібно перестрибнути прірву, в яку ми зараз падаємо. Можливо, потім ми станемо новою Америкою для світу.