Топ-3 політичних подій жовтня: бюджет, тарифи, судова реформа

Голосування за бюджет, комунальні тарифи та судова реформа. Експерти назвали ключові політичні тенденції жовтня.
Такий прогноз стосовно індексу політичної активності оприлюднив директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

«На нашу думку, одним з головних подій в жовтні буде бюджетний процес, навколо нього дуже серйозно вестиметься боротьба політичних опонентів … за великим рахунком, жовтень може стати місяцем, який покаже, наскільки будуть реальними шанси тієї більшості, яка заявлено, проголосувати за цей бюджет», — сказав Бала.

На прес-конференцї в агентстві УНІАН він заявив, що тенденцією жовтня буде також протистояння між НАБУ та ГПУ: «Боротьба проти корупції буде елементом боротьби між двома правоохоронними структурами, оскільки генеральному прокурору важливо позиціонувати себе, як головного борця із корупцією».

Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький оприлюднив ТОП-20 українських політиків, які впливатимуть на політичну ситуацію протягом місяця.
Традиційно її очолюють керівники трьох гілок української влади: президент, прем‘єр та спікер парламенту.

Спекулювати та сваритися політичні опоненти будуть і з приводу комунальних платежів і ціни на газ. Опалювальний сезон уже зовсім близько, питання для українців — дуже актуальне, зазначив експерт.

Також в ТОП-20 потрапляють міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко, генеральний прокурор Юрій Луценко, секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов. Свої позиції втратив губернатор Одещини та за сумісництвом — гастролерний борець з корупцією Міхеїл Саакашвілі. Тури по країні завершилися, а далі слів справа не пішла.

В топ-20 потрапляє і екс-керівник СБУ Валентин Наливайченко, який активно фігурує в ЗМІ не лише як експерт у питаннях, пов’язаних з нацбезпекою та діяльністю структури, яку очолював. З кінця весни він перейшов у площину політичну, очоливши Рух «Справедливість». Наразі він активно розбудовує партію та наполегливо вимагає від Луценка відкривати кримінальні провадження по фактам, які має та передав до ГПУ.

Тож, резюмують експерти, вже до кінця осені конфігурація на політичній арені України може суттєво змінитися.