Наливайченко в Івано-Франківську: Українська мова буде захищеною та профінансованою!

Україна потребує якісного закону про українську мову. На цьому наголосив лідер Руху «Справедливість», кандидат у президенти Валентин Наливайченко сьогодні в Івано-Франківську під час зустрічі з освітянами та інтелігенцією області.

«Щоб українська мова була захищена, профінансована і збережена у кожній сфері життя», — наголосив Наливайченко.

Він вважає, що кожен державний службовець має обов’язково володіти та користуватися державною мовою, як і все діловодство в державних органах повинно вестися виключно українською.

«Нам потрібен закон про українську мову і саме за сферами використання. Треба рішуче запроваджувати його. І тут ніякого не має бути лібералізму», — сказав лідер руху «Справедливість».

Під час зустрічі також торкнулися питання реформи освіти та інших проблемних питань галузі. Так, вчителі скаржилися на скорочення кількості годин української мови в школах, а також на виключення зі шкільної програми деяких патріотичних творів українських письменників.

«Про «Бояриню» Лесі Українки було заборонено навіть згадувати за часів СРСР. Намагався драму вилучити з програми й сумнозвісний Табачник. Але вдалося це остаточно зробити аж тепер. Що ж такого дражливого у цьому творі? У ньому йдеться про наслідки Переяславської угоди для України, про початок окупації нашої землі Московією, про прірву між менталітетами українців та росіян, про ціну зради, про прислужництво московському цареві, про свободу і рабство. Актуально? Достатньо й «Лісової пісні», вважають у міністерстві», — обурювалися викладачі.

Вчителі також повідомили, що з програми зникли і деякі твори про голодомор 32-33 років: «Марія» Уласа Самчука та «Жовтий князь» Василя Барки. Кажуть, травмують психіку дітей. Цілий розділ про Голокост, який додали у підручники з історії України, не травмує психіку дітей, а правда про Голодомор у художніх творах, виявляється, травмує».

«Ми би хотіли, щоб наша державна мова отримала більшої підтримки на державному рівні, а не лише в популізмі. Робляться певні речі для певного звуження на практиці. Хочемо, щоб української мови і літератури було більше. Тому ми Вам дякуємо за цю зустріч», – сказала на завершення зустрічі поетеса Власта Власенко.

У свою чергу Валентин Наливайченко наголосив: «Настав час українській владі взяти функцію просвітницьку. Але не тільки взяти, а й фінансувати».

2019-03-27 18.17.14 IMG_2908-min IMG_2918-min