Анатолій Сидорук: «У розвинутих країнах народ вважається золотим фондом нації, а в нас – ресурсом для збагачення політичної еліти»

Сидорук Анатолій Володимирович

Сидорук Анатолій Володимирович

Чому в нас усе не так, як у людей? Частково відповідь на це запитання особисто для себе я знайшов у цитаті з мемуарів екс-прем’єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер. «Багатство країни не обов’язково будується на власних природних ресурсах,– казала Залізна Леді.– Воно може бути досяжним навіть за їхньої повній відсутності. Найголовнішим з усіх ресурсів є людина». Іншими словами: якщо в розвинутих країнах народ вважається золотим фондом нації, то у нас він використовується як ресурс для збагачення олігархів і політичної еліти.

Так було, так є й досі. Бо змінились обличчя у владі, але незмінними залишилися методи та схеми відвертих і прихованих поборів українців. Сталою залишилася й риторика «данайців, що дари приносять», боятися яких навіть Святе Письмо закликає. Вони, як і ті, що були біля керма держави, всіх «дохлих собак» на своїх попередників вішають. І крутять, як заїжджену платівку: економіку колишні розвалили, кабальні умови з МВФ ще злочинна влада уклала й т.д. А що для пересічних українців нинішня влада зробила? Встановила драконівські тарифи на енергоносії та комунальні послуги, щоб прирівняти їх до європейських, а то й перевищити їх? Добилася безвізу, щоб спростити відтік з України трудових ресурсів? Дійшло до того, що в нас при занепаді економіки та зростанні безробіття вже нікому на вітчизняних підприємствах працювати. Українців перетворили на європейських найманців, які за безцінь працюють на заможну Європу, бо не можуть заробити на прожиття в рідній країні.

Україну грабують, ґвалтують, знищують. І цьому поневірянню українців не видно ні кінця, ні краю. Щойно народ пережив ейфорію достатку у вигляді мізерних підвищень мінімалки і пенсій, як це вилилось у стрімкий виток інфляції. Тепер йому новий подарунок готують. Сьогодні тривають переговори уряду з представниками МВФ щодо підвищення ціни на газ для населення. За різними прогнозами блакитне паливо для приватного сектора з жовтня може подорожчати на 25–60 відсотків. Усе залежить від того, на яких умовах МВФ надасть нинішній олігархічно-політичній верхівці чергову валютну позику, частина якої піде на погашення взятих раніше іноземних кредитів, а інша знову може осісти на офшорних рахунках українських товстосумів.

Який зиск від цього кредиту українцям? Влада переконує, що таким чином Україна уникне дефолту. Але якою ціною? Підвищенням ціни на газ, зростанням курсу долара, подорожчанням комунальних послуг, новим стрибком інфляції та ще більшим зубожінням народу! Адже, скажіть, як підприємство, наприклад Рівнетеплоенерго, якому з серпня підвищили ціну до 11 524 гривень за тисячу кубів, може перекрити свої збільшені витрати? Звісно, лише підвищенням тарифів на тепло і гарячу воду. Те саме стосується хлібопекарів, склодувів та металургів та інших виробників, які використовують природний газ. Отже, вдаване благо виявиться новою пекельною пасткою.

Насправді, щоб захистити українців, не потрібні кабальні іноземні кредити. Для цього, як наголошує лідер Громадсько-політичного руху «Справедливість» Валентин Наливайченко, необхідно посилити армію, щоб досягти миру, підняти економіку і навести порядок всередині країни.

Анатолій СИДОРУК,
Керівник Рівненської обласної організації Громадсько-політичного руху Валентина Наливайченка «Справедливість»