Закон? Ні, не чули… Або про ще кілька фактів корупції в медичній галузі

Ігор Головатий

Ігор Головатий, заступник керівника Полтавської обласної організації Руху «Справедливість»

Зараз наша країна потопає в корупції та тотальній безкарності. Це саме той фактор, завдяки якому ми не можемо підняти ні рівень життя населення, ні дати кожному громадянину жити з відчуттям справедливості та верховенства права. Мабуть, кожен зі мною погодеться, що в Україні закон існує тільки для пересічного громадянина. У той час, коли для посадовців його не існує.Не є винятком і мій рідний Полтавський регіон. Ні для кого не секрет, що однією з найкорумпованіших галузей є медична сфера, де діють і сімейні клани, і головні лікарі, які перетворили комунальні лікарні у власний бізнес.

Наприклад, вони можуть збагачуватись на схемах під виглядом благодійних організацій. Так, як головний лікар 4-тої МКЛ міста Полтави Леонід Куроєдов, який має власний «проект» під назвою БО «Лікарняна каса Полтавщини», який він лобіює всіма доступними йому методами (http://www.spravedlyvist.com.ua/blogs/11480).

По суті, це- страхова компанія, яка не сплачує податків, оскільки є неприбутковою благодійною організацією. Та й куди діваються внески в ЛК також промоніторити неможливо. Леонід Федорович настільки просував цей проект, що навіть примудрився поставити мокру печатку 4-тої МКЛ на першому протоколі засідань своєї благодійної організації, яка, по фатку, є іншою юридичною особою і не має жодного відношення до комунальної лікарні.

Безкарність головного лікаря після цього випадку привезла  до того, що він потім як посадова особа протягом 11 років погоджував договір оренди приміщень у власній лікарні (http://vlada.pl.ua/igor-golovatij-golovlikar-kuroyedov-ye-dokumentalno-pidtverdzhenim-koruptsionerom/), чим систематично порушував антикорупційне законодавство.

Полтава

Після того, як я виявив ці корупційні зловживання службовим становищем головного лікаря, одразу звернувся в правоохоронні органи. З важкими «боями» мені довелося відкривати кримінальне провадження по цьому факту. Але, на превиликий жаль, відкрити справу в нашій країні не означає, що її хтось буде розслідувати. Навіть на шляху до відкриття кримінального провадження система ставила переді мною цілу низку перепон. Моє повідомлення опинилося  на початку навіть не на столі у слідчого та процесуального прокурора, а на столі в рядового дільничого інспектора О. Полтавця. Після чого я змушений був давати дільничому поясненння ще до відкриття самого кримінального провадження. І тільки зараз, коли правоохоронці не розслідувавши жодним чином цю справу і вирішили нахабно її закрити, я зрозумів, навіщо це було зроблено.

 

Полтава 2 Полтава 3

Справа в тому, що я повинен був бути допитаним у рамках кримінального провадження як свідок, а цього ніхто не збирався робити. Бо могли вилізти ззовні нові факти про Куроєдова, та й задача в них стояли зовсім інша. Так проваохоронці підклали мої пояснення дільничому до потім вже відкритої кримінальної справи як протокол допиту. А ті ж пояснення Куроєдова, що вони хотіли видати за протокол допиту, взагалі зроблені не на бланці, а мають вигляд друкованого листа надісланого дільничому без вказанння дати.

Полтава 1

До речі, про дати. Правоохоронці настільки діють в цій ситуації нахабно і самовпевнено, що не звертають уваги на дату відкриття кримінального провадження і дату моїх пояснень. Бо поясненя я давав 6.06.2017 року, а справу відкрили 7-го, що являється ще одним доказом того, що справу відверто «злили» навіть по таким маленьким дрібничкам.

На мою думку, це було зроблено за прямою вказівкою високопосадовців правоохоронної системи міста Полтава, які дуже добре знають, що таке медична мафія, які вона отримує надприбутки, якими ж, звісно, ділиться із силовиками. Тому, ми сміливо можемо стверджувати, що все, що нам декларує влада з екранів наших телевізорів про їхню так звану боротьбу з корупцією, — повна маячня та маніпуляція, як в Києві, так і на місцях. Бо якщо вже законним шляхом неможливо притягти до відповідальності корупціонера-головного лікаря, то всіх інших — тим більше.