Благодійна діяльність чи прибутковий бізнес без сплати податків?

Ігор Головатий

Ігор Головатий, заступник керівника Полтавської обласної організації Руху «Справедливість»

Мабуть, кожному полтавцю відомо про існування на теренах міста та області так званої благодійної організації «Лікарняна каса Полтавщини» (ЛК). Ні для кого не секрет, що в нашій країні за поняттям благодійність в більшості випадків ховається зовсім інше. Тому мене зацікавила діяльність дуже відомої полтавцям лікарняної каси. З самого початку хотілося б пояснити: благодійні організації є неприбутковими, а це означає, що вони не сплачують податків. Саме  на цьому факті мені хочеться загострити увагу під час розгляду діяльності ЛК.

Полтава

Отже, БО «Лікарняна каса Полтавщини» діє на підставі свого статуту та положення про ЛК. На перший погляд все наче б то гарно, але як би не декілька «АЛЕ», які ховаються  саме в положенні про ЛК. Перше, на що  ми повинні звернути увагу — розділ «Про власника картки БО «Лікарняна каса Полтавщини». В цьому розділі є цікава інформація про порядок отримання так званої картки члена лікарняної каси.

Полтава 1

Отже, там сказано, що людина отримує картку тільки після того, як сплатить 3 щомісячних благодійних внески (по 50 грн) на рахунок ЛК, і тільки через 61 день отримає картку. А допомога на пацієнта в лікарню починається лише після того, як людина отримує картку. Таким чином, людину фактично ошукують на  150 грн, які невідомо куди діваються. Також, згідно положення ЛК, власник картки зобов’язаний сплачувати щомісячні благодійні внески, що прямо суперечить ЗУ «Про благодійну діяльність», оскільки, згідно останнього, благодійність відбувається на добровільних засадах і ніхто не може людину зобов’язати сплачувати благодійні внески.

Полтава 2

Цей пункт і свідчить про підміну понять між благодійністю та страховим внеском, який є обов’язковим лише в страховій медицині. Отже, фактично під самою діяльністю БО «Лікарняна каса Полтавщини» приховуються функції страхової компанії, а сама картка ЛК виконує роль страхового поліса. Але при цьому не сплачуються податки, майже відсутній фінансовий контроль від податківців, оскільки ЛК — неприбуткова організація.

Також дуже цікаві пункти в положенні про ЛК — це допомога лікарськими засобами комунальним закладам, бо саме надання лікарських засобів є нічим іншим, як обігом лікарських засобів, що підпадає під ліцензійну діяльність та жорстку юридичну відповідальність за порушення норм чинного законодавства.

Другим цікавішим пунктом є компенсація власникові картки ЛК за витрачені кошти на придбання ліків, що теж засвідчує про виконання функції страхової компанії,  яка ухиляється від податків під прикриттям благодійної діяльності.  У цій частині положення є те, що рішення про фінансову компенсацію приймає правління ЛК, а, за наявною інформацією, таку компенсацію отримають люди, які займають керівні посади в медичній галузі міста та області.

І наостанок, третім найцікавішим пунктом положення про ЛК є пункт про ненадання допомоги за обстеження, які не призначені лікарем. Отже ЛК гарантує компенсацію за  проходження обстеження тільки у разі направлення лікаря. Хоча, згідно норм чинного законодавства, проходження обстеження за направленням лікаря відбувається безкоштовно і не потребує будь якої компенсації.

Полтава 3

Цей пункт дозволяє головним лікарям міста Полтави та області, по суті, продати рентгенівську плівку та  проходження  інших видів обстеження власнику картки ЛК через сплату ним благодійних внесків на «страхову компанію» БО «Лікарняна каса Полтавщини». Таким чином, у кінцевому результаті «Лікарняна каса Полтавщини» є, по факту, страховою компанією, яка ухиляється від сплати податків, займається несанкціонованим обігом лікарських засобів та допомагає головним лікарям та їхнім керівникам продати власнику картки ЛК медичні послуги, які він і так вже оплатив, сплативши свої податки, і має повне право на безкоштовне обстеження за направленням лікаря.

Я навів тільки декілька фактів аналізу діяльності БО « Лікарняна каса Полтавщини», батьком і засновником якої є відомий на всю Полтаву документально доведений корупціонер головний лікар 4-ї МКЛ м . Полтава Леонід Куроєдов, який діє під прикриттям начальника УОЗ Полтавського міськвиконкому пана Котова та директора ДОЗ Полтпавської ОДА пана Лисака.

Далі буде…