В Україні має запрацювати окремий державний орган з питань національних меншин, — посол Лубківський

В Україні має запрацювати окремий державний орган з питань національних меншин, вважає координатор Руху «Справедливість», посол Маркіян Лубківський.

«Має бути урядова структура у справах національних меншин, яка опікуватиметься проблемами українців угорського, румунського, болгарського, польського та інших походжень», — підкреслив дипломат.

За словами М. Лубківського, питання національних меншин турбують уряди сусідніх країн набагато більше, ніж саму Україну. І це неправильно: «Хто зараз опікується проблемами національних меншин на Закарпатті та Буковині? Департамент у складі міністерства культури. Цього недостатньо. У багатьох багатонаціональних європейських країнах, зокрема і в Хорватії, де я працював, діють окремі урядові структури, які опікуються проблемами національних меншин, фінансуванням їхніх освітніх, культурних потреб».

Нагадаємо, до 2009 року ці функції виконував Державний комітет України у справах національностей та релігій (Держкомнацрелігій України). Комітет ліквідований 9 грудня 2010-го, а функції з реалізації державної політики у сферах міжнаціональних відносин, захисту прав національних меншин України, релігії покладені на Міністерство культури України.