Народна мудрість твердить, що ворон воронові око не виколе

 Щоб побороти корупцію, наш Гарант не придумав нічого іншого, як очолити її. Ну, знаєте ж, є така класична стратегія, завдяки якій можна знищити мафію. Звідси й породжені міфи про те, що корупція, як і мафія, всесильна і безсмертна. Адже нею наскрізь просочена вся вертикаль влади – від її найнижчої ланки (взяти хоча б «пов’язаних» на півмільйонних хабарах зорянського чи обарівського сільських голів) до найвищих щаблів (нардепи і міністри, як-от заступник міністра МОЗ Роман Василишин).

Щоправда, жоден із корупціонерів, затриманих протягом останніх років, досі не покараний. А скільки було показухи з тими ж «брильянтовими» прокурорами, «бурштиновою» мафією, суддями з їхніми набитими доларами банками, закритими в СІЗО і відпущеними під заставу нардепами і високопосадовцями! Більшість порушених проти можновладців кримінальних справ розвалилися в судах, як піщані замки, а решта припадає на полицях шарами пилюки. В Україні абсолютно нічого не змінилося, хіба за винятком того, що стали красти більше і нахабніше.

Крадуть, бо не бояться. А кого боятися, коли в самого Президента з його офшорами і найближчого оточення Порошенка рильця «в пушку»? Чого варті «крокодилячі сльози» премєра, який нарікає на те, що 50% української економіки перебуває в «тіні», коли на президентському «5-му каналі» працівникам виплачують зарплату в «конвертах»? Кого можуть налякати гнівні заяви гаранта, коли на тлі міжнародного осуду й далі безкарно відмивають гроші Гонтарєва, Кононенко, Грановський та інші його соратники і бізнес-партнери? Безцеремонний грабунок держави – це не порожні балачки чи вигадки, а нещодавно оприлюднені висновки Європейського суду аудиторів про те, що в Україні найгірша в Європі ситуація з корупцією. Про це вже відкрито говорять наші міжнародні партнери зі США, Євросоюзу та МВФ, які вимагають від Президента відкрити сліпі трасти і повернути гроші в українську економіку. Вони вже висловили нинішній політично-олігархічній верхівці «останнє китайське» попередження: «Досить красти!».

Чи прислухається корумпована влада до голосу здорового глузду (про совість мова не йде)? Навряд чи! Горбатого могила виправить. Чим усе це скінчиться? Неважко здогадатися, що перевиборами, можливо, навіть достроковими. Це єдиний шлях, щоб змінити життя українців на краще. От би лише не помилитися у виборі і не допустити до влади пройдисвітів, які докрадатимуть те, що не розкрали їхні попередники. Гадаю, в наших людей вистачить мудрості розібратися, хто є хто: хто ратує за справедливість на словах, а хто на ділі.