Валентин Наливайченко: «Моя політична пропозиція — перезавантажити Україну без корупції й бізнесу у владі!»

_IVA2902З дієвим проектом подолання корупції у вищих ешелонах влади та рецептом тотального оновлення країни відвідав Львів лідер громадсько-політичного руху «Справедливість», екс-керівник СБУ Валентин Наливайченко. Харизматичний політик наголосив громадському активу Львівщини, що прорив у розвитку країни можливий лише за умови, якщо у владі та політиці буде   якомога більше людей, згуртованих за двома головними принципами — патріотизм і чесність. Реальні реформи, яких Україна чекає ще з часів Майдану, вдасться втілити лише тоді, коли бізнес  буде чітко відділено від влади. Наш журналіст зустрілася з Валентином Наливайченком, щоб  відверто поспілкуватися про ключові проекти реформ в Україні, які напрацювала команда Руху «Справедливість», політичну ситуацію та про настрої жителів Львівщини.

— Пане Валентине, підсумуйте свої враження від відвідин Львова. Чи настрої львів’ян щодо реалізації реформ в країні кардинально відрізняються від тих, які висловлюють жителі Центральної та Східної України?

— Наразі не підсумовую, працюємо далі. Команді «Справедливості»  дуже цікаво співпрацювати з неурядовими організаціями Львова та області, з волонтерами, духовенством… Львів є настільки європейською мозаїкою, настільки тут сучасні українці (починаючи від гарнізонного храму Святих апостолів Петра і Павла до студентства), що відмовляюся щось підсумовувати. Навпаки, буду надалі працювати разом із львів’янами, волонтерами, активістами. Працюємо разом у двох ключових  напрямах — боротьбі з корупцією, захисті та безпеці країни. Робитимемо все, щоб ми стали членами ЄС, НАТО. Ми знаємо, як цього досягнути. Моя політична пропозиція — перезавантажити Україну без корупції й без бізнесу у владі.

— У Львові Ви наголосили — українці розчаровані постмайданною владою. 

— Люди розчарувалися, бо верхівка влади почала красти, брехати, бо постійно маніпулює… Але Львів надихає Україну, тут ніби потужний двигун, який працює і не дає розчаровуватися решті українців. Ми не такі, суспільство змінилося, журналісти змінилися. Але тепер має змінитися влада. До влади мають прийти нові люди.

— Яких політичних лідерів нині потребує розчароване суспільство?

— Активних, молодих, патріотичних! Вони є серед нас, зокрема, серед львів’ян. Їх треба підтримувати саме тепер, не чекаючи при цьому виборів, чи політичних кампаній. Наприклад, у складі «Справедливості» є і добровольчо-мобільний шпиталь ПДМШ ім. Пирогова (серед лікарів є  чимало львів’ян), організація об’єднання ветеранів АТО, організація «Українці разом!»… Сила саме в неурядовому середовищі, а не в партійному. На моє переконання, активні громадяни, добровольці мають бути у владі.

— В опитуваннях: «Якби вибори на посаду Президента відбулися у найближчу неділю»,  українці все частіше називають Ваше прізвище. Який Ваш план?  

— Платформа антикорупційної боротьби, платформа «Справедливості» для мене і для всіх партнерів — це можливість щось змінити і бути більш дієвим. Наша пропозиція — запропонувати таку модель влади, яка служитиме людям, яку підтримують на виборах українці. Але не навпаки: не особисті амбіції виносити на перший план. Треба робити акцент на співпрацю, громадську платформу, рух молоді. На моє переконання, нині влада три роки обіцяє, але нічого не робить. Потрібно працювати, демонтувати і зламати корупційну систему. З першого дня через жорсткі дії запропонувати і дати українцям можливість вільного життя від корупції, можливість гідного життя для малого і середнього бізнесу, гідні зарплати і пенсії. І все це треба виконати одразу. Не треба блефувати на тему, що якась партія знає рецепт змін країни. Настав час змінити політичне покоління і разом радикально демонтувати корумповану систему управління в державі.

— Активісти «Справедливості» моніторили ситуацію на прикордонні щодо роботи безвізового режиму. Про що свідчать прикрі факти — платні смуги руху у Волинській області (тисячу-півтори тисячі гривень), черги на кордоні, контрабанда?

— Безвіз — здобуток українців, які давно варті того, щоб вільно подорожувати до країн ЄС. Українська влада мала би зробити певні речі щодо інфраструктури ще до запровадження безвізового режиму. Мали зробити все можливе, щоб на кордоні не було черг, щоб до людей там ставилися гідно. Упродовж травня мав би бути міжурядовий протокол і домовленості для українців щодо безкоштовного проїзду, щоб діти з багатодітних сімей перетинали кордон без черги, як це роблять нині лише депутати і дипломати. Всі ці речі треба було врегулювати з кожною прикордонною країною ЄС. І найголовніше — треба продовжувати розбудовувати прикордонну інфраструктуру: кращі під’їзди, більше смуг, робота європейського електронного обладнання (для зчитування паспортів, документів)… Поляки ці умови мають ще з 2005 року! Саме цим наша влада мала б займатися ще до запровадження безвізового режиму. А займалися лише піаром, щоб відвернути увагу від інших проблем у суспільстві. _IVA2919

— Про що свідчить той факт, що наразі лише 3 % українців перетинають кордон за біометричним паспортом?

— Про те, що чимало українців живуть у жахливих умовах, не мають грошей і можливостей, щоб подорожувати країнами ЄС. Чим нині живе черкасець чи львів’янин? А тим, що рахунки за комунальні послуги перевищують усі уявлення про його власну зарплату. Вважаю, що безвіз — здобуток українців. Зобов’язання влади — зробити так, щоб українці мали гроші скористатися безвізовим режимом.

— Як просувається розслідування гучної справи щодо Вашої заяви про офшорну компанію Intraco, яку пов’язують із депутатами пропрезидентської фракції? 

— Для нас це серйозна антикорупційна боротьба! Рух «Справедливість» домігся, щоб через рішення суду Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за цим фактом. Я разом із юристами надали всю доказову базу про офшори (йдеться не лише про Intraco), на яких вже після Революції Гідності викрадали серйозні суми з України. За підрахунками міжнародних експертів, вкрадено 5 мільярдів доларів (це більше, ніж уся сума допомоги від МВФ). Нагадаю, за влади Януковича з країни викрадено понад тридцять мільярдів доларів.

Другий нюанс — міжнародні партнери, зокрема, Міністерство юстиції США взяло доказову базу щодо офшорних рахунків українських високопосадовців. Маємо підтримку з Литви, Естонії, Великої Британії щодо підписання документів щодо відкриття всіх офшорних рахунків та їхніх власників (за кордоном). Вимагаємо розслідування схем та повернення незаконно викрадених грошей в Україну. Таким шляхом пішла Данія. Там не лише відкрили справи щодо офшорів їхніх корупціонерів, але почали процедури судових рішень про повернення вкрадених коштів.

— Свого часу Ви заявили, що ефективна боротьба з корупцією має стартувати зі зняття недоторканності з Президента України та нардепів. Чи можливий такий сценарій в Україні?

— Антикорупційний план «Справедливості» складається із серйозних радикальних речей. Перше — зняття недоторканності з парламентарів, урядовців та Президента. Друге — створення нового антикорупційного суду (через конкурсний відбір, де братимуть участь нові судді). Третє — всі антикорупційні справи мають бути під контролем незалежного антикорупційного бюро. Тоді система складеться із розслідування справи, суду, механізму повернення  грошей. Це має бути зроблено вже в перший місяць перебування нових людей у владі, а не через три роки, як тепер.

— Дозвольте запитання, як до колишнього керівника СБУ. Останнім часом в Україні процвітають справи економічного сепаратизму — на всіх рівнях влади зловмисники лобіюють голосування на сесіях за створення спеціальних економічних зон. Звичайно, це робота російських спецслужб, щоб показати негативну картинку в російських ЗМІ. Як покласти цьому край?

—  Покласти край можна лише радикально! Звільнити Україну від корупції, дати можливість створювати робочі місця. Можливо, варто взяти до уваги модель США — там влада «на руках» носить підприємців, які створюють бізнес, відкривають робочі місця, платять податки. Вільна від корупції має бути вся Україна!

— Яким бачите сценарій повернення Криму до складу України?

— Маю власний план повернення Криму, який схвалено нашими міжнародними партнерами, зокрема, США. Ключові елементи цього плану — тверда міжнародна позиція, що Крим — це невіддільна частина України.   Визнання кримськотатарського народу корінним народом України та Криму. Таким чином буде визнано автономію кримчан на своїх рідних землях (як невіддільної частини України).

— І наостанок, розкажіть про процес формування регіональних осередків «Справедливості». Хто долучається до Вашої команди на місцях?

— «Справедливість» саме і тому є громадсько-політичним рухом, а не партією, що для нас найголовніша співпраця і партнерство зі сотнями неурядових організацій (волонтерських, ветеранських). Сьогодні наш рух налічує 209 самодостатніх організацій — активістів, волонтерів… Наша політична пропозиція — не творити нову партію і не замикатися на черговому політичному проекті, а розширювати можливості й бути максимально незаформалізованими, але максимально потрібними людям тут і тепер. Наші принципи з першого дня — патріотизм і професіоналізм.

Розмовляла: Ольга АВДЄЄВА
Джерело: http://ratusha.lviv.ua/Ratusha.pdf

http://ratusha.lviv.ua/index.php?dn=news&to=art&id=5095