Лаки, фарби і патрони – геть із селищної зони!

Місцева влада без активного контролю громади може діяти всупереч інтересам громадян. У цьому на власному прикладі впевнилися мешканці смт Бородянка, що на Київщині. І тільки виведення темних справ містечкових посадовців та несумлінних підприємців на загальний огляд, із висвітленням у ЗМІ, залученням керівників вищої ланки та громадського активу дає можливість зруйнувати схеми, які можуть нашкодити не тільки бюджету, але й здоров’ю та життю місцевих жителів.

Цього місяця в Бородянці загальними зусиллями місцеві активісти та члени Руху В. Наливайченка «Справедливість» на чолі з керівником Київської обласної організації Костянтином Бєдовим провели мирну акцію протесту на площі перед приміщенням селищної ради. Так привертали увагу до протиправного надання дозволів місцевою владою на виготовлення проектної документації на земельні ділянки (сільськогосподарського призначення) для подальшої передачі в довгострокову оренду та зміни їхнього цільового призначення для фактичного розміщення шкідливих промислових виробництв.

Після проведеної акції події почали розгортатись дуже швидко. З’явились цікаві подробиці інформаційної атаки з використанням адмінресурсу з боку селищного голови пана Олександра Сахарука. Ще зранку 12 червня, перед початком мирної акції протесту, він на апаратній нараді, що проводив голова Бородянської РДА Олександр Янковий за участю всі керівників району та селища для вивчення ситуації та для узгодження подальших дій керівництва стосовно офіційно запланованої акції протесту, повідомив присутніх про те, що акція політична та ніби-то проплачена, жодного мешканця селища на ній не буде, а кожному пікетувальнику заплатять по 250 гривень.

Але сталося все зовсім не так, тож у подальшому на основних місцевих активістів, яких охрестили «заколотниками», вилили купу бруду. За словами людей, серед місцевих мешканців розповсюджувалась хибна інформація з метою залякування та дискредитації. Наприклад, що Роман Шнуренко, до речі, — оперний співак, ніби-то побив літню сусідку, а Олександр Мариніч — торгує людьми.

Однак уже 15 червня під керівництвом голови Бородянської РДА пана Янкового провели виїзне засідання робочої групи для перевірки викладених в офіційному зверненні Руху Наливайченка фактів щодо розташування хімзаводу по виготовленню фарби сухих сумішей ТОВ «Лаковер» та патронного заводу. До складу робочої групи увійшли й представники громадськості — Олександр Мариніч, Роман Шнуренко, Віктор Хоменко, які раніше звернулись до Руху «Справедливість» з проханням про допомогу в цьому питанні, оскільки на їхні численні самостійні звернення не було жодної реакції.

20 червня відбулось друге виїзне засідання для обстеження умов роботи вже діючого виробництва ТМ «Лаковер», розташованого у Вишгородському районі. На його території та в самих приміщеннях члени робочої групи могли спостерігати перспективу для мешканців смт Бородянка наочно. За словами очевидців, на території заводу та в виробничих приміщеннях майже неможливо дихати. Все вкрито шаром різнокольорового пилу із вмістом складових сухих фарб (на жаль, власники підприємства заборонили фото- та відео фіксацію). Крім того, членами робочої групи була спроба перевірити документи підприємства і, за попереднім оглядом того, що показали власники, не було виявлено навіть головного для такого виробництва — дозвільних документів від Міністерства екології та природних ресурсів.

Хоча була зафіксована істотна відмінність із розміщенням будівель в смт Бородянка: територія цехів знаходиться далеко від меж населеного пункту, в промисловій зоні, до найближчих будинків — більше двох кілометрів. У той час, як у Бородянці від місця, де планують запустити виробництво сухих фарб, до найближчої приватної забудови – менше 30 метрів.

Для того, щоб якось знизити градус напруги в громаді, після проведеної акції та висвітлення даних події у ЗМІ, керівник лако-фарбового підприємства пан Ковальчук уже має намір відмовитись від частини фактично захопленої земельної ділянки, незаконно огородженої парканом раніше, без дозволів та договорів оренди. До того ж, дана вказівка і вже демонтовано металеві ворота, які закривали прохід громадянам до їхніх земельних ділянок.

Це — перша перемога громади в боротьбі за власну землю та здоров’я. Протистояння триває. Тільки разом зможемо відновити Справедливість!

Автор: А. Збанацька, М. Дехтяр