Перемога з присмаком гіркоти: Ольгу Сімонову прийнято до громадянства України

13640864_1809545862614749_1156440005937804339_o (1)Ольга Сімонова нарешті отримала українське громадянство. Про це стало відомо з наданої у четвер відповіді очільника Адміністрації Президента Ігоря Райніна на запит народного депутата Сергія Власенка: «О.С. Сімонову було прийнято до громадянства України згідно із Указом Президента України від 17 березня 2017 року № 67».

«Наша більш як річна боротьба завершилась повною перемогою!!! Але від цієї перемоги в мене особисто залишився гіркий присмак», — написав на своїй сторінці у фейсбуці президент Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Пирогова Геннадій Друзенко, парамедиком якого є Ольга.

Отже, Ольга Сімонова стала, по суті, громадянином країни, яку вона сьогодні боронить у складі 24 окремої механізованої бригади ЗСУ, ще три місяці тому. Указ № 67 від 17 березня 2017 року, згаданий у відповіді Райніна, на сайті президентського офіційного інтернет-представництва не опубліковано. Тож ці 92 дні Ольга продовжує хвилюватися, чи приймуть її в громадянство України, збирається писати рапорт, аби залишити передову та їхати до Києва знову клопотати про продовження чинності дозволу на тимчасове проживання. За неї хвилюються її друзі, побратими, просто небайдужі люди, яким відомо про цю ситуацію, пишуть про тяганину в соціальних мережах. Депутати пишуть запити до Президента з проханням вжити заходів. А, по факту, питання вже вирішено, але всі чиновники зберігають мовчання.

«Ми виграли бій у нашої постсовкової (і спадково антигуманної) держави, але поки не змінили її антигуманну сутність!!! ТРИ МІСЯЦІ (вдумайтесь – 92 дні) жоден чиновник не дав собі ради повідомити Ольгу, що вона вже прийнята в громадянство України. При тому, що знайти Ольгу (як і будь-якого військовослужбовця ЗСУ) дуже просто: номер бригади був неодноразово зазначений у всіх поданнях-клопотаннях до президента. Ба більше, її мобільний є в ДМС. Та якщо б не депутатський запит Сергія Власенка, це досі була б засекречена перемога. Засекречена від, власне, переможців», — обурився Геннадій Друзенко.

Тепер Ольгу Сімонову очікують нові клопоти, адже вона служить в українському війську за контрактом як громадянин іншої держави. «Теперь что делать и куда бежать? У меня получается и контракт недействительный, т.к. он для иностранцев? Я пока в шоке и не понимаю свои дальнейшие действия, видимо мне нужен юрист … И психиатр :)», — написала Ольга у фейсбуці. У свою черчу, Друзенко пообіцяв: «Я займусь. Скрізь (зокрема і в ДМС) є люди, які щиро переймаються долею Ольги».

Нагадаємо, громадянка РФ Ольга Сімонова приїхала Україну з Челябінська наприкінці 2014 року. Працювала парамедиком евакуаційної бригади ПДМШ у Бахмуті та Луганському Донецької області, а також Попасній на Луганщині. До цього була медиком-добровольцем у підрозділі «Північ», батальйоні ПСМОП «Золоті ворота», у полку «Дніпро-1». Має статус учасника бойових дій. Контракт із ЗСУ підписала восени минулого року.

На початку квітня 2016 року Геннадій Друзенко просив тодішнього міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі клопотати перед Президентом України щодо надання Ользі українського громадянства. Міністр погодився, але не встиг цього зробити через відставку уряду Яценюка. У липні медики-добровольці ПДМШ, відзначені державними нагородами, публічно звернулися до Президента України з проханням надати Ользі українське громадянство, відмовившись носити нагороди, поки їхнє прохання не виконають. У серпні в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун підписала офіційне клопотання до глави держави, після чого Ольга подала відповідну заяву до Державної міграційної служби.

У січні 2017-го пакет документів (включно з довідкою про несудимість від компетентних органів РФ, а також довідки з Інтерполу, СБУ та Держприкордонслужби, які підтвердили, що не бачать перешкод для надання Ользі українського громадянства) потрапив на Банкову, звідки його швидко повернули до Державної міграційної служби без розгляду по суті. АП аргументувала відмову тим, що нібито подання не відповідає формі 21, а висновок СБУ містить неточну інформацію про персональні дані особи. 15 лютого очільниця МОЗ підписала ще одне подання Президенту, а 20 лютого керівник ПДМШ Геннадій Друзенко та лідер Руху «Справедливість» Валентин Наливайченко провели спільну прес-конференцію, під час якої виступили з вимогою надати українське громадянство Ользі Сімоновій і притягнути до відповідальності винних у зволіканні з розглядом цього питання. У цей же день на офіційному сайті українського омбудсмена Валерії Лутковської опубліковано «Відкрите звернення Уповноваженого з прав людини до Голови Комісії при Президентові України з питань громадянства, Глави Адміністрації Президента України» щодо Ольги.

16 березня цього року Комісія з питань громадянства при Президентові України ухвалила рішення внести пропозицію главі держави прийняти Ольгу Сімонову до громадянства України. 23 травня Друзенко через Facebook звернувся до українських парламентарів за допомогою. У цей день Ольга Сімонова вже більш як два місяці була громадянкою України…