Політичні вбивства можна розкрити за 5 днів, це ще в 2008-му довели хорвати, — М. Лубківський

Дипломат Маркіян Лубківський зауважив: у порівняні з тим, як 9 років тому хорвати розслідували вбивство власника і головного редактора хорватського тижневика “Nacional” Іва Пуканича, в Україні розслідування справи про вбивство журналіста “Української правди” Павла Шеремета йде повільно або через непрофесійність, або через відсутність політичної волі.

Нещодавно оприлюднений журналістами “Слідство. Інфо” фільм про вбивство Шеремета довів, що розповіді про неможливість розслідувати політичні замовні вбивства – міф. На цьому координатор Руху “Справедливість”, дипломат Маркіян Лубківський наголосив в ефірі програми “Інша Україна” з Міхаїлом Саакашвілі. Просто потрібно мати політичну волю, впевнений він.

“Подібні випадки, коли журналісти знаходять доказів більше, ніж професійні слідчі, і породжують велику недовіру українців до правоохоронних органів та спецслужб”, — зауважив Лубківський.

Дипломат вважає, що гарний прикладом роботи в розслідуванні політичних вбивст для українських правоохоронців має стати досвід їхніх хорватських колег. “23 жовтня 2008 року в Загребі вбили Іва Пуканича. Вбивць знайшли за 5 днів! Спрацювали бездоганно: оперативно зняли всі відеозаписи, проаналізували всі докази, зібрані оперативниками по гарячих слідах, перекрили дороги, затримали вбивць і засудили”, — наголосив Лубківський.

Також координатор Руху “Справедливість” зауважив, що СБУ має негайно, як за часів роботи там Валентина Наливайченка, відійти від таких ганебних явищ радянського минулого, як “наружка”, прослуховування телефонів активістів.