Україна повинна прагнути до стандартів НАТО. Референдум слід проводити на етапі найвищої готовності до членства, — М. Лубківський

Маркіян Лубківський вважає, що спочатку потрібно втілити в життя план підготовки до вступу в НАТО, а потім — проводити референдум. І у питаннях зміцнення обороноздатності країни для нас гарним прикладом може слугувати Хорватія. Про це він заявив під час прес-конференції, перебуваючи в Дніпрі.

Координатор Руху Наливайченка «Справедливість» Маркіян Лубківський розповів, що владі було запропоновано Програму реінтеграції окупованих територій, розроблену за прикладом досвіду Хорватії. «І там готові підставити своє плече, проте очікують ініціативи від нас, від влади України. У нас же навіть програма розмінування територій не працює. Через байдужість влади багато ініціатив громадських не працюють. Як ми можемо зараз говорити про референдум із питання вступу до НАТО? Його слід проводити на етапі найвищої готовності до членства. Україна повинна прагнути до стандартів НАТО», — сказав він.

Дипломат, який має великий досвід роботи в Балканському регіоні, вважає, що Хорватія має стати прикладом для України, прикладом турботи про військовослужбовців і опору агресору.

«Рух «Справедливість» Валентина Наливайченка підготував багато пропозицій для влади щодо боротьби з агресором. Ми запропонували внести зміни в законодавство щодо скасування терміну давності за злочини, пов’язані з мародерством під час війни. На жаль, ніхто не відгукнувся. Ми запропонували заснувати інститут уповноваженого з прав воїнів АТО. До нас дослухалися, але діяльності його ніхто не бачить», — підкреслив Маркіян Лубківський.