Близько 80 людей вже отримали допомогу від медиків ПДМШ на КПВВ «Мар’їнка». Першим пацієнтом стала людина з непідконтрольної території

Станом на п’ятницю послугами медпункту, відкритого у вівторок на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Мар’їнка» на Донеччині, скористалися близько 80 людей, які з обох боків перетинали лінію розмежування між територією під контролем українського уряду та непідконтрольною територією. Про це повідомили медики, які обслуговують медпункт.

DSCN4219

Медпункт з пунктом обігріву в районі КПВВ влаштувала міжнародна організація Première UrgenceInternationale в рамках проекту, який фінансує Європейська Комісія, а саме її Генеральний директорат з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту (ECHO). Персоналом медпункт забезпечує Перший добровольчий мобільний шпиталь ім. Миколи Пирогова. Зараз медичну бригаду ПДМШ на КПВВ «Мар’їнка» складають лікар Юрій Письменний, медсестра Ірина Сивопляс і водій Тарас Свистун.

Як повідомив Юрій Письменний, до медпункту переважно звертаються пацієнти зі скаргами на переохолодження і підвищений тиск. Серед серйозних випадків – перелом щиколотки. Медики також готові виїжджати за викликом, адже черга до КПВВ є дуже довгою. Наприклад, Укрінформ з посиланням на прес-центр Держприкордонслужби повідомляє, що сьогодні вранці на цьому КПВВ очікувало на виїзд 140 автомобілів (220 на в’їзд). Варто також пам’ятати, що в Мар’їнці зараз зимно – до 13 градусів морозу. Тому відвідувачів медпункту ще й пригощають гарячим чаєм.

DSCN4257

Виконавчий директор БО «БФ «ПДМШ ім. Миколи Пирогова» Таміла Данилевська, яка брала участь у запуску цього проекту у вівторок, розповіла, що першим пацієнтом щойно відкритого медпункту став чоловік, який в’їжджав з непідконтрольної території. «Від прикордонників ми отримали повідомлення, що у черзі на КПВВ стало погано людині. Бригада оперативно виїхала, надала допомогу. Я також поїхала разом з ними – проконтролювати перший виїзд нашої бригади в таких умовах та проінструктувати на місці про заходи безпеки».

За інформацією на сайті Première Urgence Internationale, PUI є неприбутковою неполітичною нерелігійною міжнародною неурядовою організацією. PUI допомагає цивільним, які внаслідок стихійного лиха, війни чи економічного краху опинилися на межі чи за межею звичного соціального, культурного та економічного середовища. Сьогодні ця організація реалізує проекти в 21 країні.

Проект з надання первинної медичної допомоги PUI впроваджує у співпраці з ПДМШ. За словами фахівця зі зв’язків з громадськістю PUI в Україні Вікторії Вернигори, вибір партнера був обумовлений тим, що «ПДМШ є великим недержавним проектом із залучення цивільних медиків до надання медичної допомоги в зоні проведення АТО, що здійснює свою діяльність у зоні конфлікту з унікальним статусом мобільної бригади медицини катастроф, а отже є єдиною організацією, що легітимно працює в зоні АТО у відповідності з українським законодавством».

Вікторія Вернигора підкреслила, що «ПДМШ має повне право на здійснення медичної діяльності, зокрема в зоні АТО, і має всі необхідні для цього знання». Вона також зазначила основні критерії вибору саме ПДМШ як партнера за проектом: професіоналізм, наявність досвіду роботи та доступу до зони АТО, мобільність, бажання допомагати людям, наявність ексклюзивного меморандуму з Міністерством охорони здоров’я. Останнє, за її словами, «наділяє ПДМШ професійним авторитетом, якого не має жодна інша НУО».

Відкриття медпункту на КПВВ «Мар’їнка». Донецька область, 13 грудня 2016 р.