Україна не відкрила жодної карної справи про використання офшорів

Україна не відкрила жодної карної справи про використання офшорів, згаданих у «Панамському архіві». Про це йдеться у доповіді Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ), опублікованій на офіційному сайті.

На відкритті карних справ наполягає і лідер руху «Справедливість» Валентин Наливайченко, який офіційно звернувся до ГПУ та суду, аби притягнути до відповідальності причетних депутатів від БПП.

«Ми — рух «Справедливість», змусили через суд прокуратуру Києва порушити провадження проти народного депутата Ігора Кононенка з фракції БПП — найближчого друга президента. У нього до цього часу офшори, іспанські вілли і незаконі рахунки. Це корупція, відмивання грошей. І такі корупціонери через свої офшори обкрадають кожного українця», — розповів Наливайченко.

Також у списку корупціонерів, на його думку, глава Нацбанку Валерія Гонтарева, яка має рахунки на Віргінських островах, а її поплічники на території США. Третій — це народний депутат від фракції «Блок Петра Порошенка» Олександр Грановський. За словами Наливайченка, є напряму постраждалі люди від оборудок цього нардепа.

«Деякі країни взагалі прибрали реформу (щодо офшорів, — ред.) «в стіл». Сім із 10 держав, у яких діючі або колишні лідери засвітилися панамському архіві, продовжують мовчати або відмовляються відкривати розслідування, включаючи Саудівську Аравію, Катар і Україну, де парламент відхилив пропозицію про створення комісії з розслідування», — йдеться в повідомленні.161201-impact-03

До політичних наслідків публікація «панамського досьє» привела в Ісландії, Вірменії, Іспанії, Австрії та Уругваї. Так, після «Панамського архіву» у відставку подали міністри, керівники державних банків або інші вищі чиновники.

Крім того, публікація цього досьє дозволила повернути або заарештувати близько 110 млн доларів корупційних коштів — майже 90 млн доларів з них було заарештовано в Колумбії, 20 млн. доларів — у Мексиці.

Також по всьому світу закрилися дев’ять офісів компанії Mossack Fonseca, її оштрафували майже на 500 тисяч доларів.

Про це йдеться у статті газети Дзеркало тижня. Журналісти підготували вражаючу графіку.