Для мене план Суркова почав діяти з березня 2014-го, — В. Наливайченко

Було встановлено і задокументовано три групи, які приїздили з Росії в Україну в грудні 2013-го, січні та лютому 2014 року. Ось тоді і з’явилося прізвище Суркова, розповів екс-керівник СБУ Валентин Наливайченко в інтерв’ю виданню “Realist”.

“Для мене план Суркова з’явився, коли ми з березня 2014 року почали розслідувати роль ФСБ та іноземних снайперів на Майдані. Потім ми з’ясували посаду цієї людини і те, що він проживав на спецоб’єкті СБУ під час трагічних подій. Встановили, хто з українських генералів з ним працював та супроводжував його. Роль Суркова була досліджена нами повністю. Все, що було з’ясовано, я передав президентові України та до Генеральної прокуратури у травні-вересні 2014 року”, — зауважує Наливайченко.

На його переконання, діяльність Суркова як фігуранта найбільш трагічних подій потребує ґрунтовного розслідування та покарання. Адже він також приїжджав на тимчасово окуповані території у 2015 році, порушуючи законодавство України. Це все СБУ фіксувалося і документувалося.

Також задокументовані факти того, що сепаратистів фінансувала так звана «Сім’я Януковича». Вони відомі  міжнародним партнерам, президентові та ГПУ, — наголошує лідер Руху “Справедливість”: “Тому ті, хто втік до Москви, хай не роблять  вигляд, що займаються бізнесом: вони збурювали і фінансували серйозну антиукраїнську діяльність”.