Партнерство заради життя: українські бізнесмени-аграрії вкотре підтримали благородну справу ПДМШ

У Національному музеї Тараса Шевченка в Києві Перший добровольчий мобільний шпиталь відзначив свій другий день народження. На благодійному вечері «Два роки разом: 20 ротацій, 220 медиків-добровольців, 10 000 пацієнтів у зоні АТО» кожен бажаючий міг придбати собі ікону на ящиках з-під набоїв. Усі кошти, як завжди, — для забезпечення діяльності ПДМШ з надання кваліфікованої медичної допомоги нашим захисникам і цивільному населенню на сході України.

До медиків та постійного партнера, який вже став справжнім другом, — засновника Фундації «Аграрна наддержава», голови правління корпорації «Сварог Вест Груп» Андрія Гордійчука, окрім приєдналися дипломати, представники міжнародних організацій в Україні, народні депутати, урядовці, відомі політики, бізнесмени, громадські діячі та представники ЗМІ.

Під час благодійного вечору організатори привели акцію «Придбай ікону – врятуй життя» – розпродаж унікальних ікон, написаних київськими митцями Олександром Клименком і Софією Атлантовою на фрагментах ящиків з-під набоїв та інших боєприпасів, привезених із зони проведення АТО. Вечір супроводжувався виступом ансамблю стародавньої музики «Хорея Козацька».

За словами керівника та співзасновника ПДМШ Геннадія Друзенка, остаточно казати про загальну суму, отриману від реалізації ікон та від пожертв, ще зарано. «Але ми очікуємо, що після того, як з нами розрахуються за всі придбані ікони, ця сума складе приблизно 250 тисяч гривень», – сказав Друзенко. Варто зазначити, що за більш ніж півтора року вже вдалося зібрати більше мільйона гривень на підтримку діяльності добровольчого шпиталю. Тепер ікони київських художників прикрашають кабінети українських та європейських парламентарів, бізнесменів і колекціонерів, музеї, галереї та приміщення посольств. Колекція експонувалась у Європейському парламенті, Литовському Сеймі, Верховній Раді України, Литовському посольстві в Україні, Українському посольстві в Нідерландах, а також у багатьох європейських та українських містах. І керівник шпиталю, і один з авторів – Олександр Клименко – назвали останній захід успішним. Продали більше двох десятків ікон із півсотні виставлених ікон.

Gennadiy Druzenko

Геннадій Друзенко, президент ПДМШ: «Після Іловайська ми з друзями – майданівськими побратимами – зрозуміли, що потрібно знайти системну відповідь на системний виклик, коли кожен третій поранений загинув не стільки від застосування зброї росіянами, скільки від того, що дорога евакуації стала для них дорогою смерті. Згідно з неофіційною статистикою, 90 відсотків з тих, хто загинув у зоні АТО, померли, так і не побачивши медика…

Насамперед ПДМШ – це кристалик тої нової України, задля якої люди вийшли на Майдан три токи тому».

VA y medikov

Валентин Наливайченко, лідер Громадсько-політичного руху «Справедливість» – стратегічного партнера ПДМШ: «З медиками-волонтерами, які й сьогодні, в цей холодний вечір на передовій допомагають оборонцям нашої країни, нас об’єднало розуміння нового, справжнього, щирого… Попри бюрократію і все те, що так заважає кожному українцеві жити, медики-волонтери рятували і лікували, а тисячі людей отримали від них безкоштовну допомогу. Честь, хвала і шана!»

Oleksandr Klymenko

Олександр Клименко, художник: «Не дай Бог подібної виставки людям в усьому світі. Основна ідея колекції – перетворення смерті на життя: ікони як символ життя, а ящики як символ смерті. Цікаво: ми зараз з аграріями робимо спільну справу, а між нашим проектом та українськими аграріями є навіть концептуально дуже схожі речі. Вони намагаються ті сенси, які для України були важливими тисячі років від часів Трипілля, класичну українську землеробську культуру модернізувати й модерно подати світу… Так само і ми намагаємося говорити про сучасну війну засобами класичного українського іконопису. Начебто різні речі, а схожі підходи».

Marius Janukonis and Ann-Kristin Bjergene

Марюс Януконіс, Посол Литовської Республіки в Україні: «Я ще думаю [чи купувати ікону]. Але ми робили в посольстві дві виставки – цього року і минулого – тож ми дуже добре знаємо ці твори. Ці чудові ікони придбали як співробітники посольства, так і люди, які приходили на наші заходи. Купівля ікон – поєднання допомоги і придбання творів мистецтва. Це дуже гарна, велика гуманітарна ідея, а також чудові малюнки. Тут є два аспекти: гуманітарний і мистецький, які дуже добре поєднуються в цьому проекті.

Volunteer medics Ms. Ann-Kristin Bjergene, Deputy Director of the NATO Liaison Office in Ukraine First icon sold at the event Buy an Icon – Save a Life Before sale