Лубківський знає, коли Україні нададуть безвіз

У кожній угоді про безвізовий режим, які ЄС уже уклав, зокрема з такими балканськими країнами, як Сербія, Боснія, Македонія, Чорногорія, а також з сусідньою Молдовою, закладено механізм його призупинення, наполягає координатор руху «Справедливість», посол Маркіян Лубківський.

У зв’язку з цим він висловлює здивування, чому українські дипломати не наполягали на закладенні такого ж механізму в угоду з ЄС, як це зробили, зокрема, такі балканські країни як Сербія, Боснія, Македонія, Чорногорія і сусідня Молдова.

На жаль, Україна стала рекордсменом у тривалості переговорів з ЄС про безвізовий режим. «З безвізового режиму зробили фетиш: брехня за брехнею. Але крадуть значно більше, ніж просто відсутність потреби одержувати візу: відчуття свободи, вільного пересування, приналежності до Європи», — зауважив посол.

Він роз‘яснив, як механізм так званого «білого Шенгену» діє на практиці. При перетині першого кордону паспорт подорожуючого сканується і його дані автоматично потрапляють у т.зв. систему «білого Шенгену». Поліція одразу розпочинає розшук особи, яка перебувала в зоні дії Шенгенської угоди довше, ніж 90 днів.

Дипломат підкреслив, що ЄС передбачив можливість знову запровадити візи для громадян країн Західних Балкан, якщо безвізовим режимом зловживатимуть. Європейська Комісія кожних півроку надає звіт Раді міністрів і Європарламенту про те, чи стандарти дотримуються, а в річному звіті аналізує поточну ситуацію навколо безвізового режиму.

Він також наполягає, що українські дипломати мали можливість використати механізми, закладені в Угоді про реадмісію, яка була підписана між Україною та Європейським Співтовариством у 2007 і вступила і дію у 2010 році.

Маркіян Лубківський

Маркіян Лубківський

Лубківський запропонував перестати надавати пустопорожні обіцянки про дати безвізу для українців. Натомість пояснив, що усі сусідні країни проходили через усталений механізм і Україні не треба вигадувати «теплу воду». Українці подорожуватимуть Європою без віз тоді, коли про це остаточно домовляться міністри внутрішніх справ країн-членів ЄС.

«Не даючи безвізовий режим, нам не дають європейської перспективи. Знаєте, коли буде безвіз і чиє рішення має бути остаточним? Міністрів внутрішніх справ ЄС»,- запевнив Маркіян Лубківський.