Випробування російським гібридним втручанням: наступною може пройти Сербія

Наступні два роки можуть стати не менш багатими на події за рік 2016, прогнозує дипломат Маркіян Лубківський та підтримує думку тих аналітиків і політологів, які радять європейцям міцніше затягнути паски безпеки.

Нещодавні події в Чорногорії, де Росія спробувала влаштувати провокації і безпорядки, які, в свою чергу, могли призвести до державного перевороту, кібер-втручання у президентські вибори в Болгарії, є подіями одного ряду і криють в собі серйозну небезпеку. У цьому переконаний екс-посол України в Хорватії, координатор Руху “Справедливість” Маркіян Лубківський.

“Вони є такою собі «пробою пера» російських спецслужб, щоб з’ясувати, як далеко можна зайти у втручанні у внутрішні справи суверенних держав, дестабілізації ситуації на Балканах, приведенні до влади тут проросійських політиків, а по суті, російських намісників.

Згадка Вука Драшковича (голови партії Сербський Рух Оновлення, — ред.) про Александра Вучича є невипадковою. Адже випробування російським гібридним втручанням наступною має пройти Сербія”, — зауважує Лубківський у своєму блозі.

Дипломат не сумнівається: Росія намагатиметься впливати на майбутні президентські вибори у Республіці Сербія і, якщо буде необхідно, може піти на насильницьке досягнення вигідного для неї результату.

Остаточний список кандидатів на президентське крісло ще не сформований і Александр Вучич, відомий відданістю ідеї європейської Сербії, може висунути свою кандидатуру. “Наближені до нього політики кажуть,що якби не шантаж і погрози з боку Росії, він давно б уже повів країну у НАТО”, — наголошує Маркіян Лубківський. Саме цього боїться путінська Росія і тому спробує привести до перемоги проросійського кандидата, або й зірвати вибори, якщо їхній результат не влаштовуватиме Москву. Нагадаємо, що мандат чинного президента РС Томіслава Ніколича закінчується 31 травня 2017 року. Вибори у Сербії мають бути оголошені до початку березня 2017-того, за 90 днів до завершення мандату Ніколіча.

Екс-речний СБУ також наголошує, що Кремль уже давно склав графік виборів, плебісцитів у Європі та світі і впливатиме на їхні результати в різний спосіб. “Цього втручання, очевидно, не уникнути ані італійцям під час запланованого на 4 грудня цього року референдуму щодо конституційної реформи, ані австрійцям, які того ж дня обиратимуть президента, ані голландцям, які у березні 2017 року вибиратимуть між тверезим і врівноваженим Марком Рютте та Гертом Вілдерсом, що однією ногою стоїть на популізмі, а другою спирається на ксенофобію”, — пише Лубківський.

Певний вплив офіційної Москви відчує і Франція,  де у квітні 2017 року головна боротьба за президентське крісло точитемиться, очевидно, між Ніколя Саркозі, Аленом Жюппе і Марін Ле Пен. У полі зору Кремля також парламентські вибори восени цього ж року у Німеччині, на яких Ангела Меркель спробує відстояти посаду федерального канцлера. Очевидно, що у планах Росії також посприяти продовженню у 2018 році терміну перебування на посаді президента Чехії Мілоша Земана та підтримка політичного довголіття «троянського коня Росії у Брюсселі» Віктора Орбана, наголошує Маркіян Лубківський.