Замість дипломатичної класики-сліпа дипломатія.

Посол Лубківський про наслідки підтримки для України лише одного з кандидатів на найвищу посаду США.

Українська дипломатія не прорахувала усіх наслідків і виявилася сліпою перед результатами виборів США, — заявив в ефірі канала «Еспресо» відомий дипломат Маркіян Лубківський.

Він назвав недалекоглядною політикою, ставку лише на одного з кандидатів у президенти США з боку українського керівництва. «Мені видається, така підтримка була. Але неможливо на етапі виборів підтримувати когось одного, це ж дипломатична класика», — підкреслив Лубківський.

Координатор руху «Справедливість» не виключив і появу «певних комунікаційних проблем» у переговорах із новою американською владою, але наголосив, що в цілому політика США щодо України залишиться незмінною.

«До України, до українців ставлення не поміняється, але поміняється дуже серйозно до корупціонерів, до тих, хто зволікає із запровадженням ключових реформ. Буде прискіпливий і жорсткий аудит виділення грантів, грошової допомоги. Буде проаналізована діяльність НБУ, зокрема Гонтаревої і реальні успіхи боротьби із корупцією та корупціонерами при владі, — підкреслив Лубківський.

Аналізуючи результати виборів Лубківський наголосив, що демократи не підуть на оспорювання та скасування результатів, оскільки це «справедливість по – американські» — складна система противаг і стримання, яку в країні поважають. Він також пояснив, у чому секрет так званої найбільшої соціологічної похибки цих передвиборчих перегонів. На думку дипломата, зіграв «мікс факторів», а саме: постійна протидія Трампу з боку ЗМІ та рівнозначність постатей кандидатів призвели до того, що Республіканці зберегли свої позиції в Сенаті, в Палаті представників та здобули найвищу посаду в державі, а соціологи так і не змогли передбачити точний результат.